MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Naujas azijietiškas patiekalas, kurio dar nesate ragavę

2016.08.12, Maistas


 

Lietuviai jau seniai pamėgo neįprastus egzotiškus Azijos skonius. Nieko nebestebina „sushi”, „noodles” makaronai ar „miso” sriuba. Vis dėlto, vienas azijietiškas patiekalas į Lietuvą įžengė ir daugelio širdis užkariavo visai neseniai – tai ramenas. Patiekalo globėju jau spėjęs tapti Liutauras Čeprackas tikina, kad rameno karštinė šiuo metu yra apėmusi visą pasaulį.

Kas yra ramenas?

Ramenas atsirado Japonijoje, o į Japoniją pagrindinį patiekalo ingredientą rameno makaronus atvežė Kinijos. Egzotiškos itin sočios sriubos istorija iš tiesų paini ir neaiški. Anot rameno barą „Ramenas ir pagaliukai” atidariusio L. Čepracko šiandien sunku pasakyti, kas pirmas šį patiekalą atvežė į Europą ir Ameriką.

Vieni maisto istorikai laikosi nuomonės, kad ramenas kilo iš Kinijos, kiti įsitikinę, kad patiekalą sukūrė japonai. Labiausiai pagrindinis rameno sriubos ingredientas rameno makaronai išpopuliarėjo XVII a. Nors rameno makaronai gali asocijuotis su greitai paruošiamais užpilamais makaronais, tai tikrai nėra tas pats. Tikrasis rameno patiekalas gaminamas iš šviežių ką tik paruoštų makaronų.

„Ilgainiui patiekalą pradėjo populiarinti tikrai daug kas. Pavyzdžiui, amerikietis Ivan Orkin persikraustė į Japoniją ir taip susižavėjo ramenu, kad Tokijuje atidarė savo rameno barą, kuris vėliau išsiplėtė cheap jerseys ir į Niujorką. Ivan padarė didžiulę įtaką rameno kultūrai ir Japonijoje, ir visame pasaulyje”, – pasakojo virtuvės šefas.

Vieni ramenui pajunta meilę iš pirmo žvilgsnio, kiti šį patiekalą tik atsargiai stebi arba nedrąsiai siurbčioja. Nuo baro atidarymo vienas garsiausių Lietuvos kulinarų jau spėjo sulaukti pačių įvairiausių nuomonių. „Juokingiausi man yra tie moliai, kurie atėję su žinovų žvilgsniais, susiraukę vertina. Jie gyvenime yra valgę vieną rameną ir įsivaizduoja, kad jau žino koks šis patiekalas turi būti. Jie tada reiškia savo nuomonę, ant kurios man atvirai kalbant nusišvilpt”, – kalbėjo L. Čeprackas.

Šefo teigimu, nuomonės, dėl kurių jis tikrai dirba, yra japonų. „Visi japonai, lankęsi pas mus sako, kad tai yra 96 % to, ką jie gauna Tokijuje. Korėjiečiai, kurie pas mus lankėsi ir valgė „kimchi”, sakė, kad mūsiškis jiems primena jų močiutės „kimchi”. Tebūnie jie meluoja ir gal jiems tik 90 % maistas panašus į tokį, kokį gali gauti Japonijoje ar Korėjoje pas mamą. Man tai jau yra didžiulis pasiekimas. Nepamirškime, kad mes neturime 100 % japoniškų ingredientų – mes neturime japoniškų miltų, vandens, vištienos, kiaulienos. Norint sukurti būtent japonišką rameną turėtume naudoti tik japoniškus ingredientus”, – mintimis dalijosi cheap jerseys virtuvės profesionalas

Kodėl ramenas?

Anot pirmąjį rameno barą Lietuvoje „Ramenas ir pagaliukai” atidariusio šefo L. Čepracko, ramenas jau kurį laiką populiarus visame pasaulyje. „Gaila, Lietuvą visos mados pasiekia tada, kai visur užsienyje jos jau būna pasibaigusios. Šitą tendenciją galime pastebėti su drabužiais. Visas pasaulis jau baigė vaikščioti su nykštuko batais užsirietusiais galais, tai Lietuvoje dar tik pradėjo. Didelė dalis žmonių supranta, kas yra ta mada. Kai pasaulis mada perserga, tada ji ateina ir pas mus”, – sakė virtuvės profesionalas.

Kaip ten bebūtų, L. Čeprackas įsitikinęs, kad ramenas Lietuvą pasiekė jo karštinėj visame pasaulyje dar nepasibaigusi: „Žinoma, kažkiek atsilikome nuo Niujorko, bet būkim atviri – Niujorku mes niekada nebūsime. Žiūrint europiniu mastu, mes viską padarėme teisingai ir žengiama koja kojon”.

Kulinaro nuomone, pačioje pradžioje lietuviai nelabai žinojo, kas yra ramenas. „Visi kėlė klausimus, ar ten bus skanu, ar kažkam patiks. Dabar matome, kad idėja pasiteisino. Ramenas po truputį tampa maisto kultūros dalimi ir Lietuvoje”, – pasakojo L. Čeprackas.

Koks turi būti geras ramenas?

Bene svarbiausias rameno ingredientas yra specialiai gaminami makaronai. „Visada galima nusipirkti džiovintų arba šaldytų rameno makaronų, bet aš manau kad mes siekėme kokybės. Makaronų gaminimo mašina mums buvo reikalinga tam, kad rameną galėtume daryti teisingai. Jeigu kažkas nori daryti rameną bet kaip – prašom, pirmyn”, – įsitikinęs L. Čeprackas, kuris kurdamas savo rameno barą, pirmiausia užsakė specialią makaronų gaminimo mašiną.

Šefo nuomone, idealaus rameno lietuviai greičiausiai nepasieks. Jeigu norėtume daryti idealų rameną turėtume būti japonais ir šį patiekalą gaminti 50 metų. „Pasižiūrėkime į „sushi” istoriją ir tą patį legendinį „sushi” meistrą Jiro Ono. Jis būdamas daugiau nei 80-ties dar nemano, kad gamina idealų „sushi”, o savo sūnų, kuriam virš 60 laiko dar nepasiruošusiu pradėti gaminti. Idealumas šiame pasaulyje neegzistuoja”, – pasakojo „Rameno ir pagaliukų” įkūrėjas.

Kulinaras turi aiškią nuomonę, kad tobulumo virtuvėje pasiekti tiesiog neįmanoma: „Kai manęs paprašo cheap jerseys nfl vertinti restoranus, aš nieko nevertinu 10. Savęs niekada nesu įvertinęs 10 ir tikriausiai niekada neįvertinsiu. Aukščiausias balas yra 9 – tai super gerai. Jeigu būtų 10, tai jau būtų idealu, o taip nebūna. Tobulybės atrasti negalima, nes visada galima kažką koreguoti ir gerinti. Kada tu pasakysi, jog esi tobulas beliks tik baigti savo karjerą. Taip ir su ramenu”.

 

6 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas