MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Grilio sezonas: kaip iškepti skanų kepsnį, apie kurį visi dar ilgai kalbėtų

2017.06.13, Maistas


Vasarą puiku leisti laiką gryname ore su artimiausių žmonių kompanija. Neatsiejama tokių pobūvių dalimi jau spėjo tapti grilis. Tiesa, nuo seno įprasti ant grilio kepami patiekalai, tokie kaip šašlykai ar dešrelės, daugeliui jau spėjo nusibosti. Anot gurmanų, šią vasarą pravartu išbandyti naujų skonių, o geriausiai tam tinka kokybiška jautiena.

 Kokią mėsą kepti ant grilio?

Pasak „Ogmios mieste” įsikūrusios parduotuvės-bistro „Bučeris” atstovės Violetos Gevorkjan, svarbiausia pasirinkti kokybišką mėsą. Reikėtų pagaliau atsikratyti mito, kad ant grilio galima kepti tik šašlykus, vištienos sparnelius ar dešreles. Dažnas mąsto klaidingai ir tiki, kad itin kokybišką ir brangią mėsą kepti ant grilio neverta. „Tai didžiausias mitas plačiai paplitęs Lietuvoje. Patys skaniausi kepsniai kepami būtent ant grilio! Iš tiesų labai rekomenduočiau išbandyti jautienos nugarinę, antrekotą, išpjovą ar šono kepsnį”, – pasakojo pašnekovė.

Grilio paruošimas

Išsirinkus tinkamą mėsą, reikėtų tinkamai paruošti ir grilį. Pagrindinė klaida, kurią, deja, daro dažnas lietuvis – per maža kaitra grilyje. Tobulam mėsos skoniui reikia gan didelės temperatūros. Specialistės teigimu, grilis turi būti įkaitintas iki vientisos 350 laipsnių temperatūros. Priešingu atveju mėsą tinkamai iškepti gali būti sunku.

Prieskoniai

Mėsą prieš kepant reikėtų pasūdyti. V. Gevorkjan nuomone, šiukštu nereikia kokybiškos jautienos marinuoti įvairiais cheminiais prieskoniais arba jau iš anksto paruoštais marinatais, kurie radikaliai keičia skonį. Mėsos paruošime prieš kepant ant grilio galioja taisyklė – mažiau yra daugiau. „Geriausias būdas mėsą prieš kepant pabarstyti druska ir pipirais bei šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi”, – sakė specialistė.

Kepimo laikas

Kepimo laikas priklauso nuo pageidaujamo rezultato – priklauso kokia mėsos temperatūra norima kepsnio viduje. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į mėsos gabalo dydį bei storį. Pašnekovės teigimu, kepsnį su krauju reikėtų kepti 5-7 min, jis turi pasiekti 45 laispnius. Vidutiniškai kepti mėsą reikėtų 12-15 min, jis turi pasiekti 54 laispnius, o gerai iškeptas kepsnys bus pasiekęs 64 laispnius po maždaug 20 min.

Taip pat kepant ant grilio nerekomenduojama jautienos laistyti.

 

 

2 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas