MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Gurmanams patiks: kaip išsirinkti tinkamą alyvuogių aliejų

2017.04.24, Maistas


Mėgstate gurmaniškus vynus, sūrius ar kavą, bet ar kada nors parduotuvėje besirinkdami alyvuogių aliejų užtrukote ilgiau nei kelias sekundes? Ar skaitėte, kas parašyta etiketėje ir kokio regiono šis produktas? Alyvuogių aliejaus someljė sako, kad kokybiškas aliejus yra ne ką prastesnis už pačius prabangiausius produktus bei gali nustebinti net pačius išrankiausius.

Pirmoji alyvuogių aliejaus someljė Lietuvoje, parduotuvės „Itališko skonio gurmanai”, įsikūrusios „Ogmios mieste” įkūrėja ir pasaulyje jau pripažinta ekspertė Liana Davletšina tikina, kad paragavus kokybiško aliejaus gali pasikeisti gyvenimas. „Norėčiau ne tik gurmanus, bet visus smalsius, žingeidžius žmones padrąsinti eksperimentuoti ir pasinerti į kokybiško alyvuogių aliejaus pasaulį”, – sakė pašnekovė.

Kokybiškas alyvuogių aliejus maloniai kvepia ir yra skanus, ragaujamas turi kartumo ir pikantiškumo ir nepalieka riebumo pojūčio burnoje. Beskonis iš juodų, pernokusių alyvuogių pagamintas alyvuogių aliejus, kuris dėl pirkėjų neišprusimo mūsų laikais vis dar paklausiausias, remiantis rašytinių šaltinių duomenimis, Senovės Romos laikais buvo skirtas tik vergams. Taip pat, aliejus gali kvepėti šviežiai nupjauta žole, bananais, artišokais, migdolais, gėlėmis ir kitais maloniais dalykais.

Kokybiško alyvuogių aliejaus neįmanoma padauginti. 2500 m. pr. Kristų Ebloje (dabartinė Sirija) vienas žmogus suvartodavo iki 50 litrų alyvuogių aliejaus per metus,  t. y. beveik 1 litrą per savaitę.

Anot pašnekovės, vienas įspūdingiausių aliejų, kuriuos galima įsigyti „Itališko skonio gurmanuose”, yra bene labiausiai apdovanoto gamintojo (apie 290 tarptautinių ir regioninių aukščiausių įvertinimų nuo veiklos pradžios, skaičius nuolat didėja) – Frantoio Franci, spalio viduryje iš nesunokusių žalių alyvuogių, rankomis surinktų ir perrinktų išspaustas 100 % Frantoio veislės alyvuogių aliejus Villa Magra Grand Cru. „Šimtamečiai alyvmedžiai auga geriausioje Villa Magra alyvuogių giraitės dalyje, Montenero d‘Orcia kalvose, 350 – 450 m. virš jūros lygio. Išspaudžiamas nedelsiant, vos per valandą ar dvi nuo surinkimo, mat čia pat įsikūrusi ir spaudykla”, – kalbėjo L. Davletšina.

 

Minėtas alyvuogių aliejus pasižymi ypatinga aromatų puokšte, kurioje dominuoja artišokų, dagių, nesunokusių migdolų, lauko gėlių, vyšnių aromatai. O ragaujamas sužavi ypatinga kartumo ir pikantiškumo harmonija, ilgai išliekančiu poskoniu ir ypatingai sausu, švariu pojūčiu burnoje. Šio aliejaus per metus pagaminama vos 2000 litrų, kurie paskirstomi po geriausius pasaulio restoranus ir aukštos kokybės aliejaus butikus. Jo galite rasti ir „Ogmios mieste” įsikūrusioje parduotuvėje, tačiau labai ribotą kiekį.

Specialistės teigimu, svarbiausia išdrįsti eksperimentuoti ir pagaliau atsikratyti įpročio alyvuogių aliejų naudoti tik salotoms.

4 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas