MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Madingiems vilniečiams: kokie madų vėjai pučia desertinėse

2017.11.16, Maistas


 

Nuolat ieškantiems įdomių potyrių ir skonių vertėtų suklusti. Mados vyrauja ne tik drabužių ar interjero detalių parduotuvėse, bet ir gastronomijoje. Šį kartą aiškinamės, kokie madų vėjai pučia desertinėse.

Ko vertėtų paragauti ieškantiems klasikinių skonių?

Anot „Ogmios mieste” įsikūrusios „Tortinės” prekės ženklo ambasadorės Urtės Mikelevičiūtės maisto industrijoje mados lygiai taip pat kaip ir kitose srityse nuolat keičiasi, mainosi ir kartais grįžta. „Kalbant apie desertus galėčiau išskirti dvi kryptis – tai, kas populiaru, ir tai, kas yra klasika. Pastaroji išlieka amžinai, o madingi desertai dažnai keičiasi ir pasižymi netikėtais skoniais”, – pasakojo ji.

Pasak pašnekovės „Tortinė” siekia derinti šias dvi desertų kryptis: „Norėtume į akiratį grąžinti pamirštus klasikinius desertus. Tarkime, vienas ryškiausių tokių yra pavlova. Šis rusiškas desertas yra iš tiesų įspūdingas ir labai skanus, o jo ragavęs, kaip bebūtų keista, yra ne kiekvienas”.

Taip pat desertinėje gaminami ir prancūziški Šu pyragėliai. Saldėsis, primenantis plikytus pyragėlius, yra įdarytas kremu ir gali būti dekoruojamas šokoladu bei uogomis. Anot pašnekovės, nors visame pasaulyje šie pyragėliai jau spėjo tapti klasika, Lietuvoje jie dar naujovė, kurios privalo paragauti kiekvienas smaližius.

Kas madinga šiuo metu?

U. Mikelevičiūtės teigimu, dar viena ryški tendencija yra vegetariški ir veganiški desertai. Daugelis klysta, manydami, kad tokie skanumynai yra skirti tik gyvulinės kilmės produktų atsisakiusiems žmonėms. Tai yra mitas, mat net nenaudojant tam tikrų desertuose įprastų gyvulinės kilmės produktų, galima sukurti nepaprasto skonio gardėsį.

Taip pat madinga maišyti neįprastus skonius ir desertų gamyboje naudoti kuo daugiau daržovių. Pasaulyje ši tendencija jau vyrauja kelis metus, bet į Lietuvą tokia skonių banga atkeliavo tik dabar.

Pašnekovė kiekvienam užsukusiam į „Tortinę” rekomenduotų paragauti veganiško morkų pyrago su kokosų grietinėle. „Šį desertą galiu išskirti iš daugelio kitų dėl ypatingos skonių dermės. Daugelis klientų skeptiškai žiūri į daržovių naudojimą desertų gamyboje, o kai kuriuos atbaido vien žodis veganiškas. Visuomet siūlau paragauti būtent minėto deserto, mat nuomonė tikrai turėtų pasikeisti”, – sakė U. Mikelevičiūtė.

Negana to, dauguma konditerių dabar atsižvelgia ir į sezoniškumą. „Jeigu anksčiau, tai jausdavosi tik vasaros sezonu, šiuo metu sezoniškumo tendencija desertų gamyboje jaučiama ir šaltaisiais metų laikais. Tarkime, rudenį prisimename obuolius, šaltalankius, figas, kinkanus bei riešutus”, – kalbėjo „Ogmios mieste” įsikūrusios „Tortinės” prekės ženklo ambasadorė.
Kaip atrodo dabar madingi desertai?

Mados atsispindi ne tik skonių paletėje, bet ir desertų išvaizdoje. Pašnekovė pabrėžė, kad šiuo metu labai madingas natūralus puošimas: „Kiek anksčiau populiaru buvo desertus dekoruoti ištaigingai su didžiuliu cukraus glajaus sluoksniu. Dabar grįžtame prie pabarstukų, šokolado bei riešutų”.

U. Mikelevičiūtės nuomone, kalbant apie desertų madas būtina pabrėžti ir juodą spalvą. „Nors konditeriai ilgą laiką juodos spalvos vengė, dabar ji su trenksmu grįžta ir yra naudojama net vestuvių tortų gamybai. Vienas ryškiausių trendų naudojant šią spalvą – yra kosminiai tortai, primenantys marmurą ir kristalus. Tokius tortus desertinėje dažniausiai gaminame pagal specialų užsakymą šventėms”, – pasakojo ji.

Pašnekovė įsitikinusi, kad visiems mėgstantiems eksperimentuoti pravartu paragauti kuo įvairesnių skonių. Svarbiausia išdrįsti atrasti kažką naujo.

Like
Komentarai:

#ogmiosmiestas