MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Itališki sūriai: verta atrasti naujų ir stebuklingų skonių

2017.05.16, Maistas


Vieni jį dievina ir neįsivaizduoja be jo nei dienos, kiti sako, kad jis… tiesiog smirda. Kas? Žinoma, tai vienas gardžiausių patiekalų, tiksiančių ir gurmanams, ir vaikams – sūris. Ne veltui lietuviai yra viena iš daugiausiai sūrio suvartojančių tautų pasaulyje. Bene labiausiai tautiečių pamėgtų sūrių tėvynė be jokios abejonės yra Italija. Bet maskarponė, mocarela, parmezanas ar net burata jau ima nusibosti. Itališkų sūrių ekspertai tikina, kad tai tikrai ne vienintelės dėmesio vertos rūšys.

 

Ką verta paragauti?

 

„Ogmios mieste” įsikūrusios parduotuvės „Itališko skonio gurmanai” direktorė Liana Davletšina sako, kad sūrio mėgėjams vertėtų atrasti Pecorino sūrių kolekciją. „Tai 100 % avies pieno sūriai, kuriuos vežame iš dviejų regionų – Toskanos ir Lacijaus. Be klasikinių Pecorino Toscano ir Pecorino Romano, mūsų šaldytuvuose gausu „pecorinų” su trumais, pistacijomis, graikiniais riešutais, pinijomis ir bazilikais, šafranu, juoduoju šokoladu, juodaisiais pipirais, žolelėmis, brandintų šiauduose. Sūriai brandinti nuo 10 dienų iki kelių metų”, – pasakojo gurmanė.

 

Verslininkės valdoma parduotuvė periodiškai gauna karvės ir avies pieno burnoje tirpstančią rikotą, tik pavasarį gaminamą, prie šparagų puikiai derantį Baccellone, labai lietuvių pamiltą bri tipo švelnųjį Morbidoso Toscano, minkštuosius bri tipo Fiocco, pikantiškąji La Picca, tinkantį ne tik prie vyno, bet ir prie alaus.

 

Bene labiausiai pačiai L. Davletšinai patinka minkštieji Tuma, Robiola, Casutin, kuris valgomas su žydinčia plutele ir minkšta ar net skysta konsistencija, fantastiškai atsiskleidžiantys pakaitinti orkaitėje ir patiekiami su tarkime figų ir graikiškų riešutų pagardu. „Mūsų šaldytuvuose gausu ypatingų sūrių, pelniusių ne vieną Oskarą pasaulinėse aklose sūrių degustacijose”, – kalbėjo sūrių specialistė.

Kaip išrinkti?

 

Tarp tokios gausybės pavadinimų pasimesti galima labai greitai. Sūrių įvairovė iš tiesų beribė. Pašnekovės teigimu, svarbiausia žinoti, kad pagrindinis kokybiško ir gero sūrio kriterijus yra kokybiška žaliava – pienas. „Pavyzdžiui, mūsų „pecorinų” gamintojai, Busti ir Chiodetti šeimos ūkiai naudoja tik iš vietinių, keliasdešimties kilometrų atstumu ganomų galvijų pamelžtą pieną, kuris juos pasiekia šviežias kiekvieną dieną. Gamyba vyksta 7 dienas per savaitę”, – sakė L. Davletšina.

 

Anot verslininkės, renkantis sūrį reikia nebijoti eksperimentuoti ir, žinoma, paragauti. Skonis lavinamas, tačiau pratintis prie originalių skonių reikia po truputį.

 

Kaip ragauti?

 

Norintiems išsirinkti sūrį reikėtų žinoti ir kelias jo degustavimo taisykles. Parduotuvės „Itališko skonio gurmanai” direktorės L. Davletšinos nuomone, kokybiškas sūris degustuojamas be jokių priedų, jis uostomas ir ragaujamas.

 

„Kiekvienas sūris turi sau būdingą konsistenciją, kuri priklauso nuo sūrio tipo, naudojamo pieno, brandos laipsnio. Jeigu ragaujant sūrį norisi jį kažkuo užkąsti, nuplauti, tai nėra kokybiškas sūris. Aromatų bei skonių puokštę turi norėtis pajausti”, – kalbėjo sūrio verslą įkūrusi moteris.

 

Jokiais būdais neturėtume jausti gumos ar muilo skonio, reikia vengti tąsių ar burnoje besiveliančių sūrių, tokie dažniausiai yra industriniai masinės gamybos produktai.

 

Sūris ir vynas

 

Sūris atrodytų yra neatsiejamas nuo vyno. Dažniausiai tautiečiai renkasi vyną, o tik tuomet sūrį, bet tai, anot L. Davletšinos yra klaida: „Rekomenduotume pradžioje išsirinkti sūrį, o tik tuomet rinktis vyną, alyvuogių aliejų, medų kitus pagardus. Rekomendacijų gauname tiek iš gamintojų, ragaujame ir patys parduotuvėje, tam kad galėtume tinkamai patarti mūsų išrankiems pirkėjams”.

 

Ne ką mažiau svarbu ir iš pradžių nuspręsti, kokio skonio norėtume, tai yra ko siekiate derindami kelis ingredientus – idealaus balanso, ar naujų skonio potyrių, spalvų.

 

 

Nusistovėję įpročiai ir naujovės

 

Ar žinojote, kad lietuviai yra viena iš daugiausiai sūrio suvartojančių tautų pasaulyje? Pašnekovė tvirtina, kad tai tikrai nenuostabu. Dažniausiai tautiečiams patraukliausi, žinoma, išlieka švieži buivolės pieno mocarelos ar buratos sūriai. „Labai mėgstami švelnesni bri šeimos sūriai. Smalsesni renkasi ilgiau pabrandintus, kartais net „smirdančius“ sūrius, tačiau kol kas lietuviai gan konservatyvūs”, – pasakojo verslininkė.

 

Ieškantiems įdomesnių skonių L. Davletšina rekomenduoja sūrius su ypatingais priedais – Barolo vynu, salykliniais miežiais ir viskiu, grappa, ar trumais, šafranu, šokoladu, brandintus kaštonų ar graikinių riešutų lapuose, parūkytuose kaštonų

1 žmogui patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas