MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Kava su cukrumi, sirupu ir pienu yra kava ar kavos gėrimas?

2017.01.25, Maistas


Kavos barai tapo didžiausiu traukos centru. Čia dirbame, susitinkame aptarti verslo reikalų arba tiesiog leidžiame laiką su draugais. Nuolatiniu palydovu kavinėse tapo neįpareigojantis kavos puodelis. Kava su pienu, sirupu, espresso, cappuccino, latte ir dar daugiau – ragavę esame kone viską ir, atrodytų, puikiai žinome, ką mėgstame ir kas yra skanu. Bet apskritai, ar galime nustatyti kavos skonį ir kokybę ją gerdami su pačiais įvairiausiai priedais?

Pradžių pradžia – kavos pupelės

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad kavos pupelės yra dviejų rūšių – arabika ir robusta. Kavinių tinklą „Vero Cafe” valdančios įmonės UAB „Ex Prompto” direktorė Laura Vėželienė tikina, kad nuo to skiriasi kavos pupelių kokybė, o ji labiausiai priklauso nuo auginimo sąlygų. Iškyla labai daug klausimų – ar pupelė sena, ar šviežia, kaip ji skurdinama, ar ilgai skrudinama.

Kai kurie kavos ekspertai sako, kad arabika yra „geroji” kava, o robusta yra labai prasta. Tai iš dalies yra tiesa. „Arabika yra žymiai kokybiškesnė, švaresnė savo skoniu, jos auginimo sąlygos sudėtingesnės. Tuo tarpu robusta yra paprastesnė, lengviau užauginama. Robustai nereikia aukštikalnių, gryno oro ir kitų gamtos sąlygų, kurios arabikai yra būtinos”, – pasakojo L. Vėželienė.

Labai skiriasi ir šių kavos pupelių skonis. Specialistų teigimu, geras kavos skonis turi šokolado bei karamelės poskonius, o blogai, kai kavoje juntamas šieno ir žemė kartumas. Pastaruoju dažnai pasižymi robusta.

Anot apie kavą daug nusimanančios L. Vėželienės, yra ir išimčių: „Tarkime, gaminant pieniškas kavas rekomenduojama arabiką maišyti su robusta, mat taip labiau išryškės kavos skonis ir kava piene „neprapuls”. Arabika piene virsta labai lengva ir nežymiai juntama. Tie, kurie mėgsta ryškesnį kavos skonį ir kavoje su pienu gali apskritai pasigesti kavos skonio”.

Dažniausiai pupelių rūšys yra maišomos. Ant mišinių rašoma, kiek procentų yra arabikos, o kiek procentų yra robustos.

Braziliška, indiška, o gal iš Afrikos?

Kavos skonis taip pat labai priklauso nuo regiono, kuriame užaugintos pupelės. Nuo to priklauso pupelės rūgštingumas. Ir tai dar tikrai ne viskas. „Jeigu pupelės renkamos rankomis jų kokybė iš karto yra aukštesnė. Rankomis atrenkamos labiausiai sunokusios pupelės. Tuo tarpu, kai renkama specialiomis mašinomis, pupelės nėra apžiūrimos – nurenkamos jos visos”, – kalbėjo kavinių tinklą „Vero Cafe” valdanti specialistė.

Kavos pupelės skonis priklauso net nuo to, kas auga aplinkui. Gal netoliese auga bananų plantacijos, o gal kiti vaisiai. Žinoma, pupelė nuo to netampa aromatizuota, bet įgauna atitinkamą poskonį.

Taip pat yra tam tikros regionų tendencijos. Pašnekovės teigimu, afrikinės pupelės turi daugiau rūgštelės, Brazilijoje ir Indijoje auginamos pupelės yra kartesnės, jų kavoje labiau juntamas šokoladas.

Skrudinimo subtilybės

Kaip paryškinti natūralius pupelės skonius – rūgštelę arba kartumą – priklauso ir nuo skrudinimo. Svarbu atsižvelgti į skrudinimo procesą, skrudinamą kiekį, pupelės senumą.

„Paprastam kavos mėgėjui reikėtų žinoti svarbiausia skrudinimo principą – kuo pupelės šviežiau paskrudintos, tuo kava bus skanesnė. Kava bus ryškaus skonio, ji turės daugiau poskonių. Seniai skrudintos pupelės gali „išsikvėpti” ir prarasti daugelį skonio ypatybių”, – tikino L. Vėželienė.

Jeigu pupeles skrudinsime tamsiau kava turės daugiau kartumo. Gali skrudinti šviesiau – tada ryškėja rūgštumas ir kiti skoniai.

Kaip atpažinti prastą kavą?

Prastą kavą atpažinti nėra labai sudėtinga. Jeigu žmogus perka pupeles, reikėtų apžiūrėti jas. Pupelės turėtų būti taisyklingos formos, vienodo dydžio, turėtų būti neaplūžinėjusios. Gali būti įsimaišiusių papuvusių ar net apgraužtų kirmėlių pupelių.

Kavos ekspertės L. Vėželienės nuomone, jeigu žmogus perka maltą kavą nustatyti kavos kokybę vien iš jos išvaizdos jau yra daug sunkiau. Galite vertinti spalvą bei aromatą. Blogas kavos skonis pasižymi šienu ir žeme, atsigėrus tokios kavos tiesiog lieka nemalonus skonis burnoje.

Išgėrus kavos neturėtų norėtis išgerti vandens. Kava turi palikti malonų skonį ir jis turi išlikti kurį laiką. Tokia kava yra gera.

Kaip paruošti skanią kavą?

Ruošti kavą galima įvairiais būdai ir blogų būtų tikrai nėra. Kavos aparatai turi automatinius nustatymus, kurie kavos ruošimą supaprastiną. Jeigu žmogus neturi kavos aparato, kavą galima vis tiek pačiam susimalti. Radikalių taisyklių kavos ekspertė nenubrėžia.

„Jeigu kava yra gera ir kokybiška ją tikrai galima gerti tiesiog paprastai užpilant vandeniu. Tiesa, vanduo neturėtų būti verdantis. Optimaliausiai tinka 80-90 laipsnių karščio vanduo”, – kalbėjo specialistė.

Kavos skonis labiausiai priklauso nuo jos kokybės, o ne nuo jos paruošimo būdo. Žinoma, labai priklauso nuo kavos mėgėjų įpročių. Pavyzdžiui, espresso be kavos aparato pagaminti nelabai įmanoma.

Kava ar kavos gėrimas?

Bene labiausiai prieštaringai vertinami yra įvairūs priedai, kuriais gardinama kava – cukrus, pienas, sirupai. Kai kurie kavos ekspertai laikosi nuomonės, kad kava su priedai yra net ne kava.

„Mano nuomone kavos gėrimu galima laikyti net ir kavą, užpiltą vandeniu. Taip gausite mažai koncentruotą kavos gėrimą, taigi čia net nereikia cukraus, pieno ar sirupo. Viskas priklauso nuo požiūrio”, – nuomone dalijosi L. Vėželienė.

Pašnekovės teigimu, cukrus tikrai keičia kavos skonį, bet jos tikrai negadina. Skonis kinta ir dominuoja jau nebe kava. Pienas daro tą patį.

„Geriant kavą su priedais nelabai gali suprasti, ar čia gera pati kava, ar bloga. Priedai gali maskuoti nekokybiškas pupeles. Dėl šios priežasties aš siūlyčiau gerti gryną kavą be jokių priedų. Taip galite tikrai nustatyti kavos kokybę ir pajusti visus poskonius”, – patarė „Vero Cafe” kavinių tinklą valdančios įmonės UAB „Ex Prompto” direktorė.

Nepaisant to, lietuviai labiausiai mėgsta kavą su pienu. Tokių gėrimų perkama ir gamina namie daugiausiai.

Mėgstantiems tokią kavą svarbu žinoti, kad, tarkime, cappuccino turi labiau putoti, jaučiamas stipresnis kavos skonis. Latte yra daugiau pieno ir jo kremo, taigi kavos skonis ten lengvesnis. O jeigu į latte dar prisibersite daug cukraus kavos skonio gali ir iš vis nelikti.

7 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas