MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Lietuviai renkasi tik lašišą visai be reikalo

2017.01.25, Maistas


Dažnam mėsos mėgėjui lietuviui skani žuvis yra tik viena vienintelė – tai lašiša. Karališka, lengvai pagaminama, tinkanti gurmanui – tokia ta lašiša. Lietuviai šią žuvį myli ir tik ją renkasi be įtarių žvilgsnių. Vis dėlto, tokį mitą griauna UAB Kintai” verslo vystymo vadovas Justas Višinskas sakydamas, kad skanių ir lengvai paruošiamų žuvų yra kur kas daugiau. Tad kokią išsirinkti?

Kas dar patinka tautiečiams?

Pirmąjį mitą pašnekovas griauna iš karto – lietuviams patinka žymiai daugiau žuvų. „Pastebėjome, kad lietuviai labai mėgsta sidabrinį eršketą. Ši žuvis kol kas pati populiariausia mūsų parduotuvėje. Žuvį galima nusipirkti šviežią arba rūkytą. Perkantys šviežią sidabrinį eršketą dažniausiai jį kepa folijoje su druska, pipirais ir citrina”, – pasakojo žuvies specialistas.

Sidabrinis eršketas daugeliui patinka todėl, kad šioje žuvyje nėra kaulų. Tai reiškia, kad žuvis patiks net vaikams. Sidabrinis eršketas yra kremzlinė žuvis – ji turi tik vieną didelę stuburo kremzlę ir daugiau jokių kaulų.

Negana to, J. Višinsko teigimu, ši žuvis neišsiskiria iš kitų pagal riebalų kiekį. Eršketas yra vidutiniškai riebi žuvis – jos riebumas yra apie 5,5 %.

Dar viena sparčiai populiarėjanti žuvis yra margasis plačiakaktis. Ši žuvis pati liesiausia – jos riebumas siekia vos 1 %. Tokia žuvis puikiai tiks norintiems sulieknėti arba ieškantiems alternatyvų vištienai.

„Plačiakaktį geriausia pirkti nukaulintą. Mechaninis nukaulinimas yra vykdomas specialiu aparatus, kuris kas kelis milimetrus žuvį įpjauna ir tai supjausto likusius, tarkime, filė kaulus, kad jų net nesijaučia. Kai žmogus išskrodžia žuvį, joje dar gali būti likusi viena kita atšaka, o kai ji yra mechaniškai nukaulinama, tos atšakos yra nupjaustomos. Tam, žinoma, reikia specialaus aparato, kurį turi žuvies parduotuvės, tarp jų ir mes”, – kalbėjo UAB „Kintai” verslo vystymo vadovas.

Nuo ko priklauso populiarumas?

Kai kurių žuvų populiarumas priklauso nuo metų laiko. Tarkime, karpio pardavimai išauga prieš šventes, nes ši jau žuvis jau spėjo tradiciniu Kūčių vakarienės patiekalu. Tai bene ryškiausia tendencija.

Taip pat, dažnai žmonės prisibijo kai kurių žuvų, nes mano, kad jos bus dumblo skonio. „Tokie mitai sklando apie karpį ir plačiakaktį. Pastarasis iš tiesų auga tuose vandens telkiniuose, kuriuose yra dumblo, todėl daugelis žmonių mano, kad žuvis taip pat turės dumblo kvapą bei skonį. Daugelis pardavėjų šią žuvį specialiai apdoroja jas patalpindami į rezervuarus su švariu vandeniu. Žuvis tarsi išfiltruojama ir dumblo skonio tikrai nebelieka”, – patarimais dalijosi J. Višinskas.

Natūralu, kad pavasarį, rudenį ir žiemą žmonės labiau perka atvėsintą šviesią žuvį ir patys ją kepa namuose. Žuvies specialisto teigimu, šaltuoju sezonu žmonės turi daugiau laiko, vakarai ilgesni, todėl yra noro žuvį gaminti. Tuo tarpu vasarą klientai labiau renkasi šalto arba karšto rūkymo žuvį.

Kaip išsirinkti šviežią žuvį

Norint išsirinkti šviežią žuvį reikia mokėti atpažinti jos kokybę. Anot J. Višinsko, pirkėjas turėtų remtis pagrindiniais savo jutimo organais – uosle, lytėjimu ir rega: „Reikėtų atkreipti dėmesį į žuvies akių spalvą – akys turi būti nepabalusios. Taip pat žuvis neturėtų skleisti jokio specifinio kvapo. Žiaunos turėtų būti raudonos, o jeigu matomi kažkokie pakitimai, žiaunos blankios, vadinasi žuvis yra jau pastovėjusi”.

Taip pat svarbu žinoti, kad ant žuvies neturėtų būti jokių gleivių. Negana to, pačios žuvies konsistencija turi būti gera, ji turi neprarasti savo formos. „Kai ją paspaudi, neturi likti jokių įdubimų, nes tai reikštų, jog žuvis jau gendanti. Svarbiausia atkreipti dėmesį į produkto kvapą, spalvą ir struktūrą”, – kalbėjo UAB „Kintai” verslo vystymo vadovas.

 

7 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas