Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

3 atsakymai apie mėsą

2019-07-20 , Maistas


Nors populiarėjantis vegetarizmo judėjimas gali sudaryti klaidingą įspūdį, kokybiškos mėsos gerbėjų Lietuvoje netrūksta. Artėjant pavasariui ir grilio sezonui jos entuziastų rasis dar daugiau. Tačiau ką reikia žinoti atvykus išsirinkti mėsos savo būsimam patiekalui, į ką atkreipti dėmesį, o kokius viešumoje apie mėsos pusgaminius sklandančius mitus reiktų pamiršti? Apie visa tai kalbamės su „Ogmios mieste” įsikūrusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktore Renata Martinkutė-Kirdiene. 

Skatina rinktis pusgaminius

R. Martinkutės-Kirdienės nuomone, dešreles ir marinuotą mėsą supa patys įvairiausi mitai. Viena pagrindinių – šiuose gaminiuose naudojama mėsa yra nekokybiška ir nešviežia. „Svarbiausia patikrinti iš kokių produktų padarytas marinatas bei dešrelės. Jeigu produktai natūralūs, o parduotuvė perka mėsą iš ūkininkų - šie pusgaminiai yra ne ką prastesni nei tie, kurie patiekiami įmantriuose restoranuose. Tarkime „THE FARM šviežios mėsos parduotuvėje” mes dešreles gaminame iš kalakutienos, brandintos jautienos, kiaulienos, ėrienos. Turime nemažai išdirbtų receptų ir dabar nenustojame eksperimentuoti, bet tai – nesustojantis procesas, vis norisi pabandyti ką nors naujo”, – pasakoja specialistė.
Pašnekovės teigimu, tai – puiki alternatyva susiduriantiems su laiko stygiumi ir noru padaryti daug dalykų vienu metu. „Tikrai ne visada turime laiko patys išradingai pasimarinuoti mėsą. Kas neturi laiko, kas tiesiog nemoka tinkamai to padaryti. Ką jau kalbėti apie namines dešreles... O alternatyva visuomet yra”, – teigia R. Martinkutės-Kirdienė.

Dešreles galima pagaminti iš bet kokios mėsos rūšies

Pašnekovė pastebi, jog Lietuvoje sparčiai populiarėja ne tik tradicinės, bet ir kiek labiau egzotiškų skonių dešrelės. Jos teigimu, šiuo metu pačios populiariausios yra ispaniškosios „čiorizo” bei marokietiškosios „marquez”. „Visos šios dešrelės skiriasi – jos gaminamos skirtingais būdais, iš skirtingos mėsos. „Čiorizo“ yra iš kiaulienos ir puikiai tinka ne tik kepimui, bet troškiniams gardinti. Šių dešrelių skonis yra intensyvus, jos lietuviams jau puikiai žinomos. O štai marokietiškos „marquez“ gaminamos iš jautienos ir ėrienos. Jos ne tokios žinomos, bet iš tiesų vertos dėmesio. Šios dešrelės puikiai tinka kepimui ant grilio”, – pasakoja verslininkė.
Aštraus skonio mėgėjams R. Martinkutė-Kirdienė siūlo rinktis išskirtinio skonio brandintos jautienos dešreles „Aštreles“, o norintiems, kad jas pamėgtų ir vaikai, vertėtų atkreipti dėmesį į kalakutienos dešreles. Pašnekovės nuomone, svarbiausia pačios mėsos kokybė: „Tikrai skanias dešreles galima pagaminti iš bet kokios mėsos. Svarbiausia – jos kokybė ir gaminimo technika”, – teigia R. Martinkutė-Kirdienė.
Itin svarbu paminėti, jog keliaujant įsigyti dešrelių jau reikėtų žinoti, kaip ketinate jas gaminti. Jeigu šias kepsite ant grilio, verta rinktis vienokias, troškinimui – kitokias. Taip pat, dešrelių populiarumas labai priklauso nuo sezono – žiemos sezonu populiarios storesnės, skirtos troškinimui, o vasarą, prasidėjus grilio sezonui – brandintos jautienos ar kalakutienos dešrelės. 

Ką reikia žinoti kepant mėsą ant grilio?

Pasak R. Martinkutė-Kirdienės, šiuo metu itin populiaru ant grilio kepti jautienos steiką – išpjovą arba antrekotą. Taip pat daug kas mėgsta kalakutienos arba kiaulienos šašlykus bei vištienos kepsnelius. Klientai noriai perka ir parduotuvės gamintas brandintos jautienos, „bratwurst” arba kiaulienos „chorizo” dešreles. Tačiau pašnekovė pastebi, jog nepelnytai yra nuvertinami tokie jautienos didkepsniai, kaip „rumpsteak'as”, „flank'as” ar „plate'as”. „Dar ne visi žmonės yra atradę šiuos jautienos pjausnius. Dažnas galvoja, kad jei nori didkepsnio, jis privalo būti arba antrekotas, arba išpjova. Taip tikrai nėra. Jautis turi daug daugiau didkepsniui tinkamų dalių”, – kalbėjo specialistė.
Taip pat, pašnekovė dalinasi dažniausiai pastebimomis klaidomis ir būdais jų išvengti. „Kepant jautieną, neabejotinai didžiausia klaida yra ją perkepti. Perkepusi jautiena yra sausa, kieta ir neskani. Žinoma, yra ir tokios mėsos, kurią būtina gerai iškepti. Pavyzdžiui, vištieną ir kalakutieną būtina iškepti gerai, kad neliktų „raudonumo”. Bet tai nereiškia, kad šias mėsos rūšis reikia kepti labai ilgai. Jos taip pat gali išsausėti”, – patarimais dalijosi specialistė. Ne ką mažesnė klaida, jos manymu, yra ir mėsos kepimas ant neįkaitusio grilio. 
 

Komentarai:

#ogmiosmiestas