Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Legendinis kamemberas – patiektas Napoleonui III ir įtinkantis net išrankiausiems

2019-07-20 , Maistas


Sūris – vienas iš seniausiai pasaulyje gaminamų maisto produktų, kurio skonių pasaulis labai įvairus ir atitinkantis net išrankiausio gurmano skonį. Garsiuosius parmezano, mocarelos ar čederio sūrius žinome kiekvienas. O ar žinome kamemberą? Tai – beveik du šimtus metų skaičiuojantis, vienas dažniausiai kopijuojamų sūrių, kadaise patiektas Napoleonui III ir dėl to išpopuliarėjęs už Prancūzijos ribų. Dalinamės žiniomis, kuo pasižymi ir išsiskiria kamemberas bei tiesiai iš Ogmios mieste įsikūrusio prekybos centro „Assorti.lt“ atkeliavusiais jo paruošimo receptais. 

 

Kaip gaminamas kamemberas?

Gaminamas iš karvių, besiganančių sodrioje ir itin žalioje Normandijos žolėje, pieno, kamemberas yra brandinamas 30-35 dienas. Brandinimo procesas yra labai svarbus, nes iš esmės nulemia sūrio kokybę, skonį ir konsistenciją. Taigi, vartotojo pojūtį ir norą sūrio paragauti dar kartą. Nepakankamai ilgai laikytas sūris būna kietas, sausas ir beskonis, o pernelyg ilgai – išorėje nusidažęs geltonu atspalviu ir skleidžiantis itin stiprų kvapą, primenantį amoniaką. Tuo tarpu reikiamą dienų skaičių brandintą sūrį atpažinsite iš su niekuo nesupainiojamo laukinių grybų poskonio, skystai minkšto, gelsvo ir labai kvapnaus vidaus bei ant baltos pelėsio žievelės matomų rudo atspalvio dėmių.  
Į „Assorti.lt“ lentynas kamemberas atkeliauja iš „Fromagerie Rouzaire“ – šeimos įmonės, perleidžiamos iš kartos į kartą jau daugelį metų ir turinčios gilias sūrio gamybos tradicijas. Jos baltojo pelėsinio sūrio asortimentas yra unikalus dėl turimų specialių žinių apie sūrio gamybą ir dėl ribotos geografinės vietovės – pienas yra gaunamas tik iš Senos ir Marnos (Prancūzija) teritorijos.

 

Su kuo dera kamemberas?

Kaip ir kiti sūriai, kamemberas gali būti valgomas vienas, tačiau taip pat turi potencialo tapti daugelio patiekalų ingredientu. Jei nusprendėte jį panaudoti kulinarijoje, žinokite, jog labiausiai savo gerąsias savybes šis sūris atskleis tapdamas padažo pagrindu, kurį norint galima papildyti grietinėle, paskaninti pipirais, druska ar garstyčiomis. Be abejo, svarbu nepamiršti, jog kamemberas puikiai dera su šviežiais ar džiovintais vaisiais ir riešutais, baguette duona, o jo skonis išryškėja pagardinus medumi ar džemu (ypač tinka bruknių, spanguolių, aviečių). 
Tinkamiausi prie šio sūrio bus lengvi vynai – raudonas „Bordeaux“ „Cotes du Rhone“, „Sauternes“ ar „Beaujolais“. Sūris taip pat puikiai derės su tame pačiame regione gaminamu sidru ar kalvadosu.

 

Kaip paruošti kamemberą?

Kepto sūrio Camembert receptas (1 porcija):
150 g sūrio Camembert Rouzaire
1-2 skiltelių česnako
Keletą rozmarino šakelių
Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Prieskonių pagal skonį
2 v.š. alyvuogių aliejaus
Sūryje padarome apie 10 skylučių, į kurias sudedame plonomis juostelėmis supjaustytą česnaką. Taip pat į sūrį prismaigstome rozmarino šakelių, užpilame alyvuogių aliejaus ir pabarstome pipirų, druskos pagal skonį. Sūrį kepame orkaitėje (200°C) arba grilyje (netiesioginiame karštyje – indirect heat 180°C) apie 15 minučių. Keptą sūrį galima patiekti su daržovėmis, pavyzdžiui, pomidorais ir prancūzišku batonu ar čiabata.

Deserto su sūriu Camembert receptas (1 porcija):
150 g sūrio Camembert Rouzaire
Aviečių
Rudojo cukraus
Sūrį pabarstome ruduoju cukrumi ir uždedame aviečių. Kepame grilyje (netiesioginiame karštyje – indirect heat 180°C) apie 15 minučių.

Komentarai:

#ogmiosmiestas