Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Pesto – Italijos skonis ir kvapas

2019-07-20 , Maistas


Pesto – tikras itališkas skonis ir kvapas, mūsų stalą pasiekiantis žolelių padažo pavidalu. Nors toks pesto, kokį jį pažįstame, atsirado prieš porą šimtų metų, Genujos virėjams pavyko jo gamybos receptą praktiškai nepakitusį išlaikyti iki pat šių dienų, o susideda jis iš kelių paprastų ingredientų – alyvuogių aliejaus, bazilikų, kedro riešutų ir kietojo sūrio. Tačiau kokia yra šio padažo atsiradimo istorija, kaip jį tinkamai panaudoti bei kur įsigyti?

 

Iš kur atsirado pesto?

Manoma, kad pesto padažas žinomas nuo Romos imperijos laikų. Tiesa, pirmą kartą raštu jis paminėtas tik 1865 m, nes iki tol naudotas kaip būdas išlaikyti prieskoninius augalus šviežius ilgos kelionės iš tolimųjų kraštų metu. Šie, susmulkinti ir užpilti aliejumi galėdavo išstovėti ilgą laiką nei kiek neprarasdami savo vertingųjų savybių. XIX a. pasirodžius pirmiesiems genujietiškiems receptams, šis mišinys buvo pavadintas „aromatiniu mišiniu iš bazilikų ir česnakų, kuris naudojamas įvairiems makaronų patiekalams pagardinti“. Taip gimė dabartinis pesto, tradiciškai patiekiamas su lazanija, ravioli ir kitais makaronų patiekalais.
Ne mažiau svarbų vaidmenį pesto atsiradime bei visą pasaulį apskriejusioje legendoje atlieka ir pati jo gamybos technika. Pagal itin seną tradiciją, baziliko lapeliai privalo būti sutrinami ir susmulkinami marmuriniame indelyje su medine piestele. Šis procesas laikomas bene svarbiausia padažo gamybos dalimi. 

 

5 pesto panaudojimo būdai:

1. Derinti su žuvimi ar mėsa
Nors daugelis mūsų įpratę žaliąjį pesto padažą naudoti tik su makaronais, nes prie tokio skonio esame įpratę, tačiau, visgi, derėtų išdrįsti eksperimentuoti – šis padažas su kepta paukštiena, žuvimi ar net jautiena dera tiesiog puikiai ir suteikia naujų potyrių Jūsų skonio receptoriams. 
2. Paskaninti sriubą
Kodėl gi visuomet įsivaizduojame tik vieną, sriubos ir grietinės, derinį? Jei verdate daržovių ar makaronų sriubą, nebijokite išbandyti šį tą naujo ir vietoje grietinės ar graikiško jogurto įsidėti šaukštelį pesto. 
3. Paruošti padažą salotoms
Ruošdami klasikinį padažą salotoms iš alyvuogių aliejaus, trupučio medaus ir citrinos sulčių (ar vyno acto), įmaišykite ir šaukštelį pesto padažo. Šis įgaus pikantiškumo, taps kreminės konsistencijos ir salotos atrodys visai kitaip. 
4. Pertepti sumuštinius
Sviesto ir duonos derinys, rodos, toks pat neišskiriamas kaip ir sriubos bei grietinės. Tačiau šis eksperimentas nenuvils. Jei gaminatės sumuštinį su balta duona, vištiena ir daržovėmis, pertepkite jį ne sviestu, o būtent žaliuoju pesto padažu. 
5. Pagardinti skrebučius
Prie sriubų iš rudens daržovių skanu pakepinti šviesios duonos skrebučių. Tačiau galbūt atėjo metas nebetrinti jų česnaku? Patepkite pesto ir, uždėję pomidoro riekelę, pakaitinkite orkaitėje. 

 

Kur įsigyti pesto?

Nors šiandien pesto Lietuvoje nebėra egzotika, o šio padažo indelį visuomet galima įsigyti bet kuriame iš didžiųjų prekybos centrų, kokybė ir įvairovė, visgi, lemia daugiausiai. Taip jau nutiko, jog įvairiose pasaulio šalyse gaminami skanūs ir neįprasti itališko pesto analogai. Juk, vis dėl to, pesto yra pačios įvairiausios trintų žolelių, su skirtingais jų skonį atskleidžiančiais ar papildančiais ingredientais, variacijos alyvuogių aliejuje. O daugelio šių analogų ir, be abejo, paties tradicinio žaliojo pesto ieškoti reiktų specializuotame prekybos centras gurmanams, sveikuoliams ir tėvams, auginantiems vaikus „Assorti.lt“, įsikūrusiame Ogmios mieste. Parduotuvės asortimente – pistacijų, gražgarsčių, genujos, sicilietiškas pesto, pesto su tunu ir daugelis kitų alternatyvų.  


 

Komentarai:

#ogmiosmiestas