Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Žuvis – kuo ji naudinga ir kaip išsirinkti geriausią?

2019-07-20 , Maistas


Žuvys ir jūros gėrybių gaminiai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir rekomenduojamų maisto produktų žmogui. Todėl tai neturėtų būti šventinis ar išskirtinis patiekalas – ją valgyti derėtų bent porą kartų per savaitę. Nors šviežia žuvimi šiuo metu prekiauja daugelis prekybos centrų, aukštos kokybės ieškoti reikėtų specializuotose parduotuvėse, tokiose kaip, pavyzdžiui, Ogmios mieste įsikūrusiuose „FIŠ“ šviežios žuvies namuose. Tačiau kaip išsirinkti geriausią ir tinkamiausią jūsų stalui?

 

Kuo žuvis naudinga mūsų organizmui?

Žuvies bei jos produktų paslaptis iš esmės slypi žuvų natūraliai pagaminamose omega-3 riebalų rūgštyse, kurių mūsų organizmas pasigaminti pats tiesiog negali, tad šių turime gauti su maistu. Taip pat, žuvies produktai yra ne tik lengvai virškinami, bet ir skaido bei padeda iš organizmo pašalinti riebalų molekules. Dėl šios priežasties daug jų valgantys žmonės rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, ilgiau ir sveikiau gyvena, džiaugiasi stipresniu imunitetu. Žuvies kaloringumas 3–5 kartus mažesnis nei mėsos, todėl ji netukina.
Pagal savo riebumą žuvys yra skirstomos į 4 grupes:
Liesos žuvys – menkė, lydeka, ešerinės žuvys;
Vidutinio riebumo žuvys – karpis, šamas, kai kurios lašišinės žuvys;
Riebios žuvys – erškėtinės, lašišinės žuvys;
Labai riebios žuvys – ungurys, nėgės, stambios silkės.

Kiekviena žuvies rūšis yra skirtinga savo sudėtimi, tačiau manoma, kad žuvys, augintos jūroje, yra vertingesnės nei ežeruose.

 

Kaip išsirinkti kokybišką žuvį?

Norint išsirinkti šviežią ir tinkamą žuvį, reikėtų elgtis atidžiai ir atkreipti dėmesį į kelis esminius požymius, garantuojančius, kad įsigysite norimos būklės produktą. Šviežios žuvies žiaunos turi būti šviesiai raudonos (lede laikytos – pilkšvai raudonos) spalvos, oda – blizgi ir padengta plonu gleivių sluoksniu, o akys skaidrios, jokiu būdu neįdubusios. Perkant žuvį reikėtų atkreipti dėmesį ir į jos kvapą, šis turėtų būti be jokių gedimo požymių, bei bendrąją jos būklę – žuvies mėsa turėtų būti elastinga, tvirtai laikytis prie stuburo, nepasižymėti jokiais sumušimais. Taip pat, pilvo ertmė negali būti išsipūtusi, o paspaudus pirštu neturėtų duobutės. 
Patartina pirkti žuvį ne dalimis, o visą iš karto, nes tik taip bus galima atskirti, ar ji tikrai kokybiška ir tinkama vartoti.

 

Kaip žuvį tinkamai paruošti?

Kiekvieno namų šeimininko ar šeimininkės kišenėje privalo gulėti receptas, kaip skaniai paruošti žuvį. Tačiau itin svarbu nepersistengti. Specialistų teigimu, žuvis geriausias savo skonio savybes atskleidžia tuomet, kai nėra persistengiama su pagardais, taigi, siekiant geriausio rezultato pakaktų ją šiek tiek pagardinta citrina ar įvairiomis žolelėmis. Na o jei norisi padažų, juos patariama daryti ne iš grietinės ar majonezo, o iš natūralaus jogurto, sumaišius jį su prieskoniais, tokiu būdu vengiant riebalų pertekliaus. 
Svarbiausia – visam laikui pamiršti tokius žuvies apdorojimo būdus, kaip kepimą tešloje, gruzdinimą, skrudinimą ir kt, kadangi taip tik išskiriamos kancerogeninės medžiagos, kenkiančios mūsų organizmui. Žuvį, siekiant, kad ši neapsunkintų valgančiųjų ir neprarastų visų vitaminų, reikėtų kepti ruošti garuose arba orkaitėje, troškinti, naudojant kuo mažiau riebalų.

Komentarai:

#ogmiosmiestas