MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Mėsos gidas: viskas, ką reikia žinoti kiekvienam pirkėjui

2017.02.06, Maistas


Nėra, ką valgyti”, – sako dažnas lietuvis šaldytuve neradęs mėsos. Tai, kad mūsų tauta itin mėgsta mėsą ir jos produktus, jau tapo nenuginčijama tiesa. Šiai nuomonei pritaria ir prekybininkai, ir verslininkai, ir žymūs kulinarai. Nors valgyti mėsą tautiečiai labai mėgsta, dažnas nežino pačių svarbiausių subtilybių ne tik ją gaminant, bet ir perkant.

Šviežia ir kokybiška mėsa

UAB „Penktas skonis”, valdančios naujai atsidariusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorė bei šviežios mėsos parduotuvės „Gegio stalui” ir parduotuvės-bistro „Halės Deli” bendrasavininkė Renata Martinkutė-Kirdienė tikina, kad svarbiausia žinoti pagrindinius šviežios ir kokybiškos mėsos principus. „Visada reikia pasiteirauti kur ir kaip gyvulys buvo užaugintas, koks mėsos galiojimo terminas, kokiomis sąlygomis mėsa buvo transportuojama iki pardavimo vietos. Labai svarbu pirki iš patikimo prekeivio, kuris mėsa prekiauja higienos normas atitinkančiomis sąlygomis”, – patarė specialistė.

Anot pašnekovės, vadovaujantis tokiomis taisyklėmis klientas tikrai nenusivils ir išvengs neskanios mėsos ar net apsinuodijimų. Svarbu žinoti ir tai, kad į Lietuvą jau spėjusi ateiti visuotinė ūkininkų mėsos mada gali būti pavojinga. „Šiuo metu labai populiaru pirkti šviežią mėsą tiesiogiai iš ūkininko. Tai sveikintina, tačiau neretai žmonės net nepasiteirauja kokiomis sąlygomis, kokioje temperatūroje ta mėsa buvo transportuojama, o tai labai svarbu mėsos kokybei ir šviežumui”, – pasakojo R. Martinkutė-Kirdienė.

Lietuvių pirkimo ypatumai

Nors gali atrodyti, kad lietuviai mėgsta absoliučiai visą mėsą, tai nėra tiesa. Naujai atsidarusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorė tikina, kad Lietuvoje populiariausia mėsa yra kiauliena. Šios mėsos rūšies parduodama daugiausia. R. Martinkutė-Kirdienė tokias tendencijas aiškina dvejopai: „Viena, tokie įpročiai gali būti susiformavę, dėl kainos. Kiauliena yra įperkama tikrai visiems. Kita, žmonės gerai žino kaip šios rūšies mėsą paruošti. Vis dėlto, mūsų verslų patirtis kiek kitokia. Tarkime, parduotuvėse „Gegio stalui” ir „Halės Deli” populariausia yra jautiena ir paukštiena”.

Klientai dažnai prisibijo ožkienos, elnienos, patarškos, putpelės ir net ėrienos. „Žmonės šios mėsos vengia, nes nežino kokį patiekalą galima iš jos pagaminti. Taip pat rečiau perka ir įvarius subproduktus, pavyzdžiui, skrandukus ar širdeles. Išimtis yra tik kepenėlės – jos populiarios ir labai perkamos visada”, – kalbėjo verslininkė.

 

 

7 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas