MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Mitai apie ėrieną: kodėl lietuviai vengia gurmaniškos mėsos

2017.02.09, Maistas


Apie ėrieną jau nuo neatmenamų laikų sklando pačių įvairiausių gandų. Ėriena nemaloniai kvepia, ją sunku paruošti, ji kieta ir neskani – tokie klaidingi mitai lydi šią nepelnytai nuvertintą mėsą. Specialistai aiškina, kad tai didžiulė klaida, mat ėriena yra delikatesas tinkantis gurmanams ir net… kūdikiams.

 Pirmiausia svarbu paminėti, jog ėriena yra jauna mėsa. Mokslininkų teigimu, žmogui naudingi nesotieji riebalai sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. Mėsa turi labai mažai cholesterolio – bene du kartus mažiau nei jautiena ir keturis kartus mažiau nei kiauliena.

UAB „Penktas skonis”, valdančios naujai atsidariusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorės Renatos Martinkutės-Kirdienės nuomone, nepaisant visų gerų ėrienos savybių dalis žmonių neperka šios mėsos, nes bijo lajaus skonio. „Tai yra mitas susiformavęs jau anksčiau. Seniau mėsininkai dažnai skersdavo senas arba nemėsinės veislės avis, o jų mėsa turi labai stiprų lajaus skonį. Tai žmones ir atbaido. Dabar Lietuvoje auginamos mėsinės veislės, o skerdžiami labai jauni ėriukai, kurie neturi tokio stipraus poskonio. Jų mėsa yra minkšta ir labai sveika”, – pasakojo specialistė.

Norint skaniai paruošti ėrieną, reikėtų pasirinkti tinkamą jos dalį, o tai priklauso nuo to, ką norėsite gaminti arba kiek laiko norite praleisti virtuvėje. „Jei norite troškinti, o tai užima daugiau laiko, tai geriau rinktis mentę, kumpį, ar sprandinę. Sriubai puikiai tiks šonkauliukai ar kaklai. Na, o jeigu norite greitai paruošiamo patiekalo, tada rinkitės nugarinę. Ją paprasčiausiai dėkite ant įkaitintos keptuvės ir kepkite keletą minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo gabaliuko storio ir kaip mėgstate „su krauju” ar „gerai iškeptą”. Tada leiskite kiek „pailsėti” ir viskas – jūsų vakarienė paruošta”, – patarimais dalijosi verslininkė.

Martinkutė-Kirdienė sako, kad reikia žinoti, ką daryti su kiekviena ėrienos dalimi. Nugarinės gabaliukus tinka kepti keptuvėje arba ant griliaus, sprandinė ir kaklo gabaliukai idealiai tinka plovui, o nepjaustytą kumpį ar mentę geriausia kepti visame gabale orkaitėje Pastarasis labai populiarus patiekalas šventinam Kalėdų šventiniam stalui. Ilgai troškintų kulniukų mėsa puikiai tinka su troškintomis daržovėmis ar kuskusu.

Anot pašnekovės, lietuviai labiausiai perka ėrienos nugarinę ir šonkauliukus. Ėrieną jau yra spėjusios pamėgti ir mamos, kurios šią mėsą perka savo kūdikiams. Mažyliams geriausia pirkti mėsos dalį, kurioje mažiau kaulo, tarkime kumpio pjausnius.

 

5 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas