MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Patys įdomiausi faktai, apie tradicinį šimtalapį: reikia žinoti kiekvienam smaližiui

2017.11.15, Maistas


Tikriausiai kiekvienas esame ragavę burnoje tirpstančio saldėsio – šimtalapio. Bet ar žinojote, kad šis gardumynas yra toli graži ne tradicinis lietuvių gaminys? Taip pat, ar girdėjote, kad tinkamas šimtalapis turi atitikti kelias pagrindines taisykles? Negana to, tikriausiai niekada nenumanėte, jog šis patiekalas gali būti ir sūrus. Plačiau apie tai kalbamės su šimtalapių krikštamote tituluojama viena iš parduotuvės „Lapė kepė”, įsikūrusios „Ogmios mieste”, savininkių Renata Venckiene.

Kilęs visai ne iš lietuvių

Kone kiekvienas lietuvis yra ragavęs legendinio gardėsio – šimtalapio. Tiesa, šis patiekalas yra laikomas totorių tradiciniu saldėsiu, o mūsų tautiečiai jau nuo seno jį labai pamėgo ir prisijaukino it savą.

Anot pašnekovės, kiekvienas Lietuvos regionas ir miestas turi savo mėgstamiausius patiekalus. „Šimtalapis itin mėgstamas yra Alytaus rajone. Šiuose kraštuose, kaip žinia, seniau gyveno nemažai totorių. Mano nuomone, tautos mainėsi savomis tradicijomis, taigi taip šimtalapių tradicija ir liko šiame krašte”, – pasakojo R. Venckienė.

Viena iš parduotuvės „Lapė kepė”, įsikūrusios „Ogmios mieste”, savininkių tikina, kad tradiciją kepti šimtalapius ji jau perėmė dar vaikystėje. „Kadangi esu alytiškė, kiek prisimenu, vaikystėje mes taip pat kepdavome šimtalapius. Labai bičiuliavomės su viena totorių šeima, taigi jie išmokė mano mamą tradicinių receptų, o iš mamos tai perėmiau ir aš”, – pasakojo ji.

Koks turi būti tradicinis šimtalapis?

R. Venckienė tikino, kad tradicinis totoriškas šimtalapis turi būti gaminamas rankomis: „Visų pirma labai svarbu tinkami produktai, žaliavos. Jie turi būti itin kokybiški ir atidžiai atrinkti. Bene svarbiausias šimtalapio ingredientas yra miltai. Jie turi būti su, kaip sakoma, geru glitimu. Telša privalo tampytis, o ne plyšti, nes kitu atveju tinkamo šimtalapio iškepti nepavyks”.

Taip pat šio patiekalo gamybai reikia natūralaus sviesto. Negalima naudoti jokių pieno baltymų, margarinų ir panašiai. Aguonos ir razinos taip pat turi būti paruošiamos tinkamai – plikomos, valomos, mirkomos. Gaminant tradicinį šimtalaptį, susidariusi karamelė yra tampoma – kiekvienas lakštas atskirai.

Šimtalapių subtilybės

Nereikėtų pamiršti, kad šimtalapis yra proginis saldėsis. Jį pagaminti tikrai nėra lengva. Žmonės, nusprendę šimtalapį gaminti namuose, turi žinoti, kad jo gamybai reikės skirti tikrai ne kelias valandas, o visą dieną.

Negana to, pašnekovė perspėja, kad šimtalapių kepimas labai priklauso ir nuo aplinkos. „Kiekvieną kartą šis pyragas gali gautis vis skirtingų formų. Tarkime, vasarą šimtalapį kepti yra itin sudėtinga, mat sviestas greitai tirpsta ir formuoti saldėsi tampa tikrai nelengva”, – sakė R. Venckienė.

Verslininkė taip pat pataria paragauti ne tik tradincinio šimtalapio. „Saldėsio įdarai gali būti įvairūs ir patys įdomiausi. Tarkime, mes pabandėme sukurti šimtalapį su varške. Šis receptas labai puikus, mat jo pardavimai beveik lygiuojasi su tradicinio šimtalapio. Sunku patikėti, kad labai skanus yra ir šimtalapis su kumpiu – jį mūsų parduotuvėje labai perka vyrai”, – kalbėjo ji.

Anot pašnekovės, svarbu tradicijas derinti su naujais skoniais ir nebijoti eksperimentuoti.

Like
Komentarai:

#ogmiosmiestas