MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Pavasario detoksikacija: viskas, ką būtina žinoti, norint būti sveikam

2018.04.14, Maistas


Ankstyvą pavasarį žmogaus organizmas kenčia nuo vitaminų trūkumo. Specialistų teigimu, tokiu metu imunitetas tampa nebe toks atsparus peršalimo ligoms bei kitokiems sveikatos sutrikimams. Norint nesirgti, būti žvaliems ir energingiems, būtina organizmą aprūpinti vitaminais ir mikroelementais. Šį kartą plačiau kalbamės apie pavasario detoksikaciją bei į pagalbą pasitelkiamas sultis.

Kokių vitaminų mums reikia?

Pasak „Ogmios mieste” įsikūrusio baro „Refresh” vadovės Lauros Karlonienės, po žiemos žmonės dažniausiai būna šiek tiek nusilpę. Bene labiausiai mums trūksta vitamino D, kuris stiprina imuninę sistema, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, yra reikalingas kaulams.
Taip pat atėjus šiltajam sezonui būtina papildyti organizmo atsargas vitaminais C, E ir A, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, tokiu būdu palengvindami imuninės sistemos darbą. „Vitamino C turi citrusiniai vaisiai, dauguma šviežių vaisių ir daržovių. Vitamino A gausu kukurūzuose, burokuose, morkose, moliūguose, o vitamino E – kviečių daiguose, riešutuose, žalios spalvos daržovėse, augaliniuose aliejuose”, – pasakojo specialistė.
Pašnekovė patarė nepamiršti ir vitamino B1, palaikančio nervų sistemos veiklą. Jo gausu raudonoje, mėsoje, ankštinėse daržovėse. Ne mažiau svarbus ir vitaminas B2, kuris didina hemoglobino kiekį kraujyje. Jo yra kiaušiniuose, piene, žuvyje, šviežiose daržovėse.

Kodėl reikia pavasario detoksikacijos?

Vienas iš būdų padėti organizmui atsigauti po žiemos bei suteikti trūkstamų vitaminų yra detoksikacija. Anot L. Karlonienės, dažniausiai organizmas pats praneša žmogui, kuomet reikėtų susigriebti: „Kartais mums skauda galvą, kartais – kamuoja silpnumas. Imame dažniau sirgti, atrodo, kad organizmas nebekovoja su virusais. Visa tai – intoksikacijos požymiai. Kitaip tariant, kenksmingos medžiagos ima nuodyti organizmą, kauptis audiniuose ir organuose greičiau, negu jis spėja viską pašalinti. Tai simptomai, nurodantys, kad reikia ieškoti išeičių. Viena iš jų – detoksikacijos programos”.
Pašnekovės teigimu, detoksikacija padeda atsikratyti šlakų ir toksinų, padeda atkurti natūralius gyvybiškai svarbius organizmo procesus. Detoksikaciją specialistai dažnai rekomenduoja derinti su masažais, pirties malonumais, lengva mankšta, ilgesniu pasivaikščiojimu gryname ore, meditacija. Programos metu būtina atsisakyti žalingų įpročių, bei gerai išsimiegoti.

Ką reikia žinoti apie sulčių detoksikaciją?

Sparčiai populiarėjanti detoksikacija sultimis tinka trumpiems periodams – veikiau, kaip iškrovos diena, tačiau ne kaip mitybos planas savaitei ar ilgesniam laikui. „Jos metu patariame gerti įvairias vaisių ir daržovių sultis. Naudingiausios būtų morkų, obuolių, burokėlių, agurkų, kriaušių, apelsinų, ananasų, greipfrutų sultys. Taip pat svarbu paminėti, kad vertingiausi vaisiai – užaugę mūsų regione bei tie, kurių tuo metu sezonas. Daržovių ir vaisių sultis galite maišyti tarpusavyje, gaminti glotnučius ir papildyti juos špinatais, sėklomis, alyvuogių aliejumi, medumi, imbieru. Sulčių detoksikacijos metu reikia nepamiršti gerti daug vandens, pagardinto citrina”, – patarė „Ogmios mieste” įsikūrusio baro „Refresh” vadovė.
Prieš planuojant detoksikaciją būtina gerai įvertinti savo organizmo būklę ir jokiais būdais nebadauti. Specialistė pabrėžia, kad prieš sulčių dietą būtina gerti daug vandens, valgyti vaisių, daržovių. Po detoksikacijos svarbu organizmą po truputį sugrąžinti prie maisto – pradedant lengvais, vėliau grūdinės kilmės bei ankštinės kilmės produktais.

Receptas, padėsiantis išvengti ligų

Norintiems grūdinti organizmą, L. Karlonienė paruošė specialų sulčių kokteilio receptą. Šiam kokteiliui specialistė naudoja imbierą. Tai, kad imbieruose yra daug geraniolio, pasižyminčio stipriu priešuždegiminiu ir priešvėžiniu poveikiu, žino daugelis. Jis stimuliuoja imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį, apsaugo nuo trombų susidarymo.

Jei esate įsitempę, dažnai sergate, jums bus naudingos ir kriaušių sultys. Jos taip pat pagelbės dažnai užstringantiems kamščiuose. Kriaušių sultys gali pašalinti toksinus ir sunkiuosius metalus iš organizmo, kurių įkvepiate su išmetamosiomis dujomis. Pačiose kriaušėse gausu natūralaus cukraus ir ląstelienos, jos puikiai sotina ir tinka lieknėjimui. Taip pat vartojamos gydant cistitą ir peršalimus, jos turi uždegimą malšinančių ir karštį slopinančių savybių. Tačiau nepatartinos sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.

Kokteiliui reikės:
Kriaušių,
Obuolių,
Imbiero šaknies.

Išspauskite obuolių ir kriaušių sultis. Jas sumaišykite lygiomis dalimis. Nedidelį imbiero šaknies gabalėlį galima išspausti sulčiaspaude arba šiek tiek patarkuoti į paruoštą sulčių mišinį. Nepamirškite, kad imbieras suteikia pikantiško aštrumo, tad nepersistenkite. Šviežiai spaustas sultis praskieskite šlakeliu vandens. Skanaus ir būkite sveiki!

Like
Komentarai:

#ogmiosmiestas