MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Sužavėkite savo svečius: kaip dekoruoti desertus, kad jie atimtų žadą

2017.08.25, Maistas


Kaip drabužių dizaine, taip ir gastronomijoje vyrauja nuolat kintantys madų vėjai. Vienais metais svečius galėjote nustebinti kvapą gniaužiančiais keksiukais, ant kurių puikavosi gėlytės, tačiau kitais metais jie jau nieko nebestebina. Tad kokie saldumynai bei jų dekoravimo stilius madingi šiuo metu ir ar sunku juos pasigaminti?

Konditerijos meistrų nuomone, desertų, kaip ir drabužių, mados keliauja ratu, t.y. praeina ir vėl grįžta, tik kitokiomis formomis, naujomis technikomis bei materijomis. „Ogmios mieste” įsikūrusios konditerijos bei dekoravimo reikmenų parduotuvės „Tasty Fun” vadovė Kristina Kamarova pasakojo, kad kai kurios keistos dekoracijos šiuo metu grįžta su trenksmu.

„Iš vaikystės pamenu „tarybinius” tortus, dekoruotus sviestiniu ar baltyminiu kremu bei papuoštus elementariomis gėlėmis. Tos gėlės man buvo vienodai blankios ir nekėlė ypatingo žavesio. Šiai dienai ne tik tortai, bet ir kiti desertai taip pat puošiami sviestiniu, morenginiu bei kitais kremais, tačiau formų įvairovė, stilius, spalvų deriniai stebina ir daug mačiusias akis. Valgomos gėlės jau ne tik tos rausvos rožės, o varijuoja nuo bijūnų iki mimozų ir kai kuriais atvejais jas sudėtinga atskirti nuo tikrų, gyvų gėlių”, – sakė verslinininkė.

Užsienyje anksčiau buvo populiaru įmantriai dekoruoti tortus karališkuoju glajumi („icing’u”), tai reikalaudavo daug kruopštaus ir ilgo darbo. Pašnekovės teigimu, šiais laikais ši technika dar gyva, tačiau įvairiausius nėrinių bei kitus įmantrius dekorus supaprastina didžiulė pasiūla įvairių formelių, kurių dėka viskas pasiekiama greičiau ir paprasčiau.

Trumpai tariant, keičiasi dekorų formos, stilistika, medžiagos iš kurių dekoracijos pagamintos. „Su vakarietiškomis naujovėmis į Lietuvą atkeliavo ir puošyba cukrinėmis masėmis. Cukrine mase įmanoma ne tik įgyvendinti vaikiškas fantazijas, bet ir pagaminti tikrus meno šedevrus, kurie tampa nepamirštamais šventės akcentais. Net elementarus puošimas trupiniais ir šokoladine glazūra vis dar gyvuoja, tačiau dabar jais dekoruojami tortai bei desertai atrodo skoningai, elegantiškai, įdomiai ir stilingai”, – teigė K. Kamarova.

Visai neseniai madingais tapo „pliki”, taip vadinami „nude”, tortai, kurių išorėje matosi biskvitų bei kremų sluoksniai ir jie puošiami tiesiog gėlėmis ar uogomis. Šiuo metu Lietuvoje taip pat labai madinga prancūzų konditerija bei jai būdingas desertų puošimas.

Pats populiariausias dekoravimas yra sviestiniu, ganašo ar kitu formą laikančiu kremu, kurio pagalba formuojamos įvairių formų kepurėlės ant keksų, taip pat tortų dekoravimas įvairiais raštais. Šiuo metu itin madingos iš tokio kremo pagamintos valgomos gėlės.

Taip pat svečius tikrai sužavės prancūziško stiliaus dekoravimas įvairiomis glazūromis. „Šiam dekoravimui reikia ne tik žinių, bet ir įgūdžių, todėl jį daugiau renkasi jau įgudę kulinarai. Populiarumo viršūnėse ir dekoravimas cukrinėmis masėmis, kuriomis dengiami tortai bei kiti desertai, lipdomos figūrėlės, gėlės bei kitos dekoracijos”, – pasakojo „Tasty Fun” vadovė.

Anot desertų žinovės, ne visiems reikia pradėti nuo pačių sunkiausių technologijų. Iš pradžių moteris rekomenduoja desertus dekoruoti jau paruoštais naudoti geliais, glajais, kurie pritaikyti patogiam naudojimui, puošti desertus pabarstukais, cukrinėmis bei šokoladinėmis dekoracijomis, piešti ant desertų maistiniais dažais arba flomasteriais. Įgudusiems jau galima gaminti įvairius kremus bei glajus ir dekoruoti desertus dekoravimo antgaliais, taip pat gaminti dekoracijas iš cukrinių bei marcipaninių masių. Populiarios yra ir formelės šokolado dekoracijoms.

Like
Komentarai:

#ogmiosmiestas