EN RU
Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Natūralūs produktai – kas jie, iš kur atkeliauja, ir kur juos rasti?

2019-07-18 , Stilius


Nors vos prieš keletą metų prekybos centre įsigyti ekologiškų, natūralių produktų buvo beveik neįmanoma – tekdavo ieškoti specializuotų parduotuvių, o iš jų gaminami patiekalai kavinėse ar restoranuose buvo naujiena bei prabanga, per kelerius pastaruosius metus bene visas gyvenimo sritis užvaldžius ekologijos idėjai, vis stiprėjantis ekologiško ir natūralaus maisto judėjimas įsisiūbavo ir pavirto norma, kurios paiso ne tik mažmeninės prekybos parduotuvės ar nišinės kavinukės, tačiau ir didieji prekybos bei restoranų tinklai.

Tačiau kiek tiesos slypi po užrašais ant pakuočių, deklaruojančiais maisto produktų natūralumą, ir ką iš tikrųjų galime vadinti ekologišku ar natūraliu produktu?

Užrašas „natūralus“ žymi kokybiškesnį produktą

„Ekologiškas jogurtas“, „natūrali grietinė“, „daržovės, užaugintos kaime“ – nors daugybė tokių ir panašių užrašų mirga parduotuvių lentynose, spaudoje ir televizijos ekranuose, maisto produktus renkantis pačiam neverta pasitikėti vien įtaigia reklama ir skambiu žodžiu „natūralus“, jei tai nepripažinta nepriklausomų (trečiųjų) šalių. 
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, vartoti terminą „natūralus“ galima ženklinant ar reklamuojant, pavyzdžiui, pasterizuotą pieną, grietinę ir jogurtą. Tačiau tik tuomet, jei produktas pagamintas iš pieno ir gaminiui būtinų fermentų, raugo mikroorganizmų kultūrų. Iš esmės, etiketėje žymima „natūralus“, jeigu produkto gamybai, be būtinųjų ingredientų, nebuvo naudota jokių kitų priedų. Pavyzdžiui, natūraliu gali būti vadinamas toks pasterizuotas pienas, kurio riebumas nuo melžimo nepakeistas nei pridedant pieno riebalų ar juos pašalinant, nei maišant su pienu, kurio natūralus riebumas buvo pakeistas. Be to, pasterizuoto pieno riebumas negali būti mažesnis kaip 3,5 proc.
Ekologiškiems produktams keliami dar griežtesni reikalavimai. Vis dažniau parduotuvių lentynose sutinkamas ženklas „Ekologinis žemės ūkis“ reiškia, jog prieš mūsų akis – produkcija, gaminama Lietuvos ekologinės gamybos ūkininkų ir perdirbėjų, turinčių Lietuvos sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ patvirtintą dokumentą. Tik šis vienintelis žymuo gali užtikrinti pirkėją, kad gaminant produktą tikrai laikomasi ekologinio gamybos būdo.

 

Verslas prisitaiko prie poreikių 

Ekologiškų produktų poreikiui didėjant, o natūralių produktų paieškos bangai neketinant nuslūgti, didieji prekybos centrai taip pat prisitaiko prie pirkėjų lūkesčių ir poreikių. Jei dar visai neseniai tekdavo gerokai paplušėti ieškant tokio pobūdžio maisto, šiuo metu nesunkiai galima rasti ir veganiškų gyvulinės kilmės maisto pakaitalų, ir sveikesnių produktų, tokių kaip pilno grūdo makaronai ar bemielė duona. Taip pat, svarbu pastebėti tai, jog šiandien prekybos centruose šiems produktams paskiriamos ir atskiros lentynos, plečiami ekologiniai skyreliai, o neretai automobilių stovėjimo aikštelėje, greta pagrindinio įėjimo, įsikuria ir ūkininkų turgeliai su plačia natūralių ir ekologiškų produktų pasiūla. 
Ne mažiau reikšminga ir tai, jog į ekologijos bangą įsitraukia ir kavinės bei restoranai – kai kurie jų jau suskubo deklaruoti, jog gamina vien iš natūralių produktų, o daugelis kitų savo klientams siūlo ir veganiškas tam tikrų patiekalų alternatyvas.   

 

Natūrali žemdirbystė

Didžioji dalis maisto produktų, pažymėtų kaip ekologiški ar natūralūs, prekybos vietas pasiekia iš natūralios žemdirbystės ūkių. Pagrindinis šių ūkių tikslas – maisto kokybė, tad produktus siekiama auginti taip, lyg šie augtų laukinės gamtos apsuptyje. Dėl šios priežasties prasmės netenka įvairios komercinės vaisių savybės, pavyzdžiui, jų gebėjimas išsilaikyti transportuojant. 
Natūralios žemdirbystės ūkiuose auginami produktai nuo likusio prekybos centrų asortimento pirmiausiai skiriasi tuo, kad yra išauginti be jokių dirbtinių trąšų, pesticidų ir kitų priedų: tręšiant tik mėšlu, mulčiu, natūraliais puviniais ir silosais. Taip pat, produktai yra išskirtiniai savo sudėtinėmis dalimis: juose nebus jokių konservantų, sintetinių dažiklių, skonio stipriklių, įvairių pakaitalų ir kitų priedų.

Vienas tokių ūkių – Ilzenbergo dvaras, savo aukštos kokybės natūralia ir ekologiška produkcija prekiaujantis ne tik didžiuosiuose prekybos tinkluose, bet ir nuosavoje „Ilzenbergo dvaro krautuvėlėje“, esančioje „Ogmios mieste“. 

Komentarai: