MENIU
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Viskas, ką reikia žinoti apie paukštieną

2017.03.14, Maistas


Be paukštienos kai kurie lietuviai neįsivaizduoja nei vienos dienos. Tinka ir besilaikantiems dietos, sportuojantiems, ir tinginiams, mėgstantiems maistą pasigaminti vos per kelias minutes. Šį kartą pateikiame pagrindinius patarimus, ką reikėtų žinoti kiekvienam mėsą valgančiam žmogui: apie vištieną, kalakutieną, antieną ir, gurmanams labiausiai patinkančią, putpelę.

 

Ką reikią žinoti apie vištieną?

 

Bene svarbiausia įsigyti kokybišką vištieną. Šią mėsą geriausia pirkti iš patikimo pardavėjo ir žinoti, kad vištienos galiojimo laikas yra trumpesnis nei, pavyzdžiui, jautienos ar ėrienos. Naujai atsidariusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorė Renata Martinkutė-Kirdienė tikina, kad vištiena viena populiariausių mėsų. „Prekybos centre vištienos galima nusipirki labai pigiai. Tačiau dažnai žmonės negalvoja kaip tos vištos buvo auginamos ir šeriamos. Net negalima lyginti vištienos pirktos iš didelio paukštyno ir augintos pas atsakingą ūkininką! Mėsos skoniai labai skiriasi. Taip, ūkininko vištiena brangesnė, bet mes už tai, kad geriau valgykime mažiau, tačiau kokybišką ir sveiką mėsą”, – pasakojo verslininkė, kuri taip pat yra ir šviežios mėsos parduotuvės „Gegio stalui” bendrasavininkė.

 

Tiesa, vištiena turi savų gaminimo niuansų. Jeigu jautieną galima valgyti ir žalią, tai vištieną būtina gerai iškepti ar išvirti. Žalia vištiena gali būti labai pavojinga, tai – neatleistina gaminimo klaida. „Yra galybė įdomių vištienos patiekalų, čia gal priklausomai, kam kas patinka. Tai labai universalus paukštis, kurį galima troškinti su daržovėmis arba tiesiog visą  kepti orkaitėje, supjausčius mažesniais gabaliukais galima pasigaminti įvairių azijietiškų patiekalų. Viskas priklauso nuo to, kokią virtuvę ar prieskonius mėgstate”, – patarimus dalijo R. Martinkutė-Kirdienė.

 

Lietuvoje nėra populiarūs vištienos skrandukai ar širdelės, tačiau visai be reikalo. Pašnekovės teigimu, iš jų galima pagaminti pasakiško skonio troškinį – reikia keletą valandų pamarinuoti, o po to 2-3 valandas patroškinti.

 

Ką reikia žinoti apie kalakutieną?

 

Kalakutieną dažniausiai renkasi žmonės, norintys sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. 100 g kalakutienos yra tik 65 mg cholesterolio. Ši mėsa idealiai tinka besilaikantiems dietos ir sportuojantiems. „Kalakutiena yra sveika mėsa, nes ji yra neriebi, turi daug mikroelementų, vitaminų. Tačiau kiekviena mėsa turi vienų ar kitų gerų savybių. Neužtenka vien valgyti kalakutieną, kad būtum sveikas. Visada yra svarbiau balansas ir saikas”, – patarė mėsos verslus turinti R. Martinkutė-Kirdienė.

 

Kai kurių istorikų teigimu, kalakutiena Lietuvoje atsirado XVIII a. grafų Tiškevičių ir kitų to metų pasiturinčių žmonių dvaruose. Tiesa, sovietmečiu kalakutiena iš šalies beveik dingo, mat šie paukščiai labai išrankūs ir lepūs, tad to meto valdžia nusprendė, kad auginti kalakutus masiškai – neverta.

 

Ką reikia žinoti apie antieną?

 

Antiena labiausiai asocijuojama su žiemos šventėmis. „Per šventes žmonės labiau linkę kepti visą paukštį, o paprastomis dienomis mieliau renkasi anties krūtinėlę ar šlauneles”, – sakė mėsos specialistė.

 

Anties sezonu – žiemą – pašnekovė rekomenduoja troškinti šlauneles su raugintais kopūstais ir kmynais. „Šis patiekalas be galo skanus! Visi produktai patiekalui – lietuviški, sezoniniai. Taip pat rekomenduojame pasigaminti klasiką – keptą anties krūtinėlę. O norintiems kažko įdomaus siūlome virtus anties sultinius ar sparnelių „confit’us” (sparneliai ar šlaunelės troškinamos 3-4 valandas). Jų galite įsigyti mūsų parduotuvėse”, – sakė R. Martinkutė-Kirdienė.

 

Verslininkė teigė, kad svarbu atkreipti dėmesį, iš kur antiena atvežta: „Mūsų parduotuvėje galima įsigyti lietuviškos antienos, ką labai retai pamatysi Vilniuje. Ji brangesnė nei atvežtinė, bet kokybė ir skonis atperka viską”.

 

Ką reikia žinoti apie putpelę?

 

Putpelės buvo labai populiarus paukštis senovės lietuvių virtuvėje, tik pastaruoju metu – nepelnytai primirštas. Džiugu, jog gurmanai iš naujo atranda putpeles. „Jas galima kepti orkaitėje arba tiesiog ant griliaus. Putpelės lengvai ir gana greitai paruošiamos, tiesiog pamarinuokite 15 minučių, pavyzdžiui, su druska, pipirais, rozmarinu ir trupučiu česnako ir pašaukite į orkaitę 20 minučių”, – pasakojo verslininkė.

Putpelės tikrai sužavės svečius ir nustebins šeimyną. Svarbu ir tai, kad tokį patiekalą labai lengva patiekti – kiekvienam valgytojui galima patiekti po putpelę su pasirinktu garnyru ir lėkštė atrodys kaip geriausiam restorane.

5 žmonėms patinka
Komentarai:

#ogmiosmiestas