Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Ką reikia žinoti kepant mėsą ant grilio

2018-06-19 , Maistas


Prasidėjus tikrajai vasarai dažnas mūsų daug laiko praleidžia gamtoje. Būtent ten, ant grilio ar laužo, persikelia didžioji dalis maisto gamybos. Šį kartą plačiau kalbamės apie tai, kokias pagrindines klaidas lietuviai daro kepdami mėsą ant grilio bei kaip teisingai, reikia paruošti kepsnius, kad jie tiesiog tirptų burnoje.

 

Pagrindinės klaidos

Ogmios mieste” įsikūrusios „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorė Renata Martinkutė-Kirdienė tikina, jog dažnas daro vieną pagrindinę klaidą – lietuviai linkę mėsą perkepti.

Kepant jautieną, neabejotinai didžiausia klaida yra ją perkepti. Perkepusi jautiena yra sausa, kieta ir visai neskani. Žinoma, yra ir tokios mėsos, kurią būtina gerai iškepti. Pavyzdžiui, vištieną ir kalakutieną būtina iškepti gerai, kad neliktų raudonumo”. Bet tai nereikia, kad šias mėsas reikia kepti labai ilgai. Jos taip pat kaip ir jautiena išsausės”, – patarimais dalijosi specialistė.

Ne ką mažesnė klaida yra ir pradėti kepti mėsą ant neįkaitusio grilio. Anot R. Martinkutės-Kirdienės prieš pradedant kepti mėsą grilis ar keptuvė turi būti gerai įkaitęs, mat mėsa neturi po truputį šilti, ji turi iš karto kepti.

Anot pašnekovės, dar viena lietuvių daromų klaidų yra per daug prieskonių: Kas per daug, tas nesveika. Šis posakis čia labai tinka. Prieskoniai yra gerai, bet jų turi būti saikingai. Mėsos skonis turi jaustis”.

 

Kokią mėsą rinktis? 

Dažnas tautietis nėra linkęs eksperimentuoti. Tai patvirtina ir kalbinta specialistė. Žinoma, dėl skonio ginčytis negalima. Vieniems skaniausia jautienos didkepsnis-steikas, kitiems kalakutienos kepsneliai. Visas mėsas paruošus ir iškepus teisingai, jos bus labai skanios”, pasakojo R. Martinkutė-Kirdienė.

Pasak „THE FARM šviežios mėsos parduotuvės” direktorės, šiuo metu itin populiaru ant grilio kepti jautienos steiką – išpjovą arba antrekotą. Taip pat daug kas mėgsta kalakutienos arba kiaulienos šašlykus bei vištienos kepsnelius. Klientai noriai perka ir parduotuvės gamintas brandintos jautienos, bratwurst” arba kiaulienos chorizo” dešreles.

Tiesa, nepelnytai yra nuvertinami tokie jautienos didkepsniai, kaip rumpsteak'as”, flank'as” ar plate'as”. Dar ne visi žmonės yra atradę šiuos jautienos pjausnius. Dažnas galvoja, kad jei nori didkepsnio, tai jis privalo būti arba antrekotas, arba išpjova. Taip tikrai nėra. Jautis turi daug daugiau didkepsniui tinkamų dalių”, kalbėjo specialistė.

 

Papildomi niuansai

Nors dažnas ekspertas pataria sūdyti jau iškepusią mėsą, pašnekovė tikina, kad tai nėra pagrindinė taisyklė. Sūdyti tikrai galima ir prieš kepimą, ir po. Tarkime, jautieną paprastai sūdome jau iškepusią, tuo metu, kai atidedame ją pailsėti”. Jei ruošiate ar marinuojate kitą mėsą, tai druska dedama kartu su kitais prieskoniais”, sakė R. Martinkutė-Kirdienė.

Kalbant apie daugelio mėgstamus šašlykus, prieš juos ruošiant ar perkant svarbiausia tinkamai pasirinkti mėsą bei marinato receptą. Pavyzdžiui, mes kiaulienos šašlykus marinuojame su žolelėmis ir baltu vynu. O štai kalakutienos ir vištienos šašlykui verta išbandyti rozmariną”, teigė pašnekovė.

Ne paslaptis, ir tai, kad daugelis lietuvių kepdami šašlykus juos laisto alumi. Pasak specialistės, tai nėra klaida. Tiesa, R. Martinkutė-Kirdienė pataria mėsos laistymui geriau rinktis gerą, skanų alų, mat tikėtina, kad jo skonis persiduos ir mėsai. Vis dėlto, pašnekovė nepatartų jautienos kepsnio, mat kokybiškai ir gerai išbrandintai jautienai reikia tik druskos ir pipirų.

Komentarai:

#ogmiosmiestas