Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Norintiems pasigaminti patiekalą su bulguru – „Meze“ restoranas bei parduotuvė

2020-02-11 , Maistas


Ogmios mieste įsikūręs restoranas ir parduotuvė „Meze“ – tikras turkiškos virtuvės gerbėjų rojus. Čia galima ir paragauti pačių populiariausių, tradicinių patiekalų, ir įsigyti visko jų gamybai namuose. Ir kas galėjo pagalvoti, kad tiek vienu, tiek kitu atveju centre puikuojasi lietuviams jau puikiai pažįstamas produktas – bulguras, be kurio, anot „Meze“ vadovo U.Boyra, neapsieina nei vieni turkiški pietūs.

Apie Lietuvoje duris atvėrusią turkiškos virtuvės meką, norą skleisti gimtąsias tradicijas ir nuo turkų kasdienybės neatsiejamą bulgurą kalbamės su „Meze“ restorano įkūrėju turku Utku Boyra.

Vieta, kurioje galima sužinoti viską, apie Turkijos gastronomines tradicijas

„Meze“ atidarėme norėdami sukurti vietą, kurioje žmonės galėtų po vienu stogu rasti ir turkų bei Viduržemio jūros virtuvės patiekalus, ir produktus, naudojamus jų gamyboje. Juk kai į restoraną užsukę klientai susižavi vienu ar kitu patiekalu ir klausia, kaip galėtų tokį pasigaminti namuose, mes turime galėti suteikti visas priemones, kad tai pavyktų puikiai“, – pasakoja U.Boyra. Pasak jo, vienas pagrindinių „Meze“ tikslų – lietuvius supažindinti su turkiška kultūra ir tradicijomis, leisti ne tik paragauti įvairiausių patiekalų, bet ir papasakoti jų istorijas, kilmę. „Žmonės čia gali sužinoti ir atrasti labai daug. Stengiamės kiekvienam klientui atskleisti, kokia plati turkiška virtuvė yra, ir parodyti, jog kebabai tikrai nėra vienintelis mūsų gaminamas patiekalas“, – juokiasi „Meze“ vadovas bei pažymi, jog turkiška virtuvė lietuvių jau seniai nebestebina – daugelis yra lankęsi Turkijoje bei ragavę bent kelis tradicinius patiekalus, o į restoraną ar parduotuvę užsuka jau norėdami paragauti ką nors naujo, išbandyti naujus produktus, naujus gaminimo būdus.

„Meze“ parduotuvė – tinkamiausia vieta kulinariniams bandymams

Pašnekovas, sakydamas, jog čia esančioje parduotuvėje galima rasti visus produktus, reikalingus bet kokio turkiško ar Viduržemio jūros regiono patiekalo gamybai, tikrai nemelavo. Vos pravėrus jos duris akys raibsta nuo įvairiausių produktų gausybės. Bene visi jų – lietuvio akiai nepažįstami, įdomūs ir verčiantys atidžiai perskaityti etiketes. Daugiausiai dėmesio parduotuvėje skiriama prieskoniams, o „Meze“ vadovas suskumba pabrėžti, į kurį iš jų labiausiai verta atkreipti dėmesį: „Vienas įdomiausių – sumak, lietuviškai vadinamas zagreniu. Šis prieskonis pasižymi išskirtiniu skoniu, itin tinka gaminant įvairius padažus, marinatus mėsai“.

Taip pat, anot pašnekovo, derėtų neaplenkti tradicinio turkiško jogurto gėrimo „Ayran“ ir riešutų bei džiovintų vaisių lentynos. Pastaroji – itin gausi ir žavinti pačiais įvairiausiais skoniais: figos, slyvos, šilkmedžio uogos ir dar daug kitų pasirinkimų net patiems išrankiausiems. U.Boyra pažymi, jog užsukus į „Meze“ tiesiog negalima nenusipirkti tradicinio turkų garnyro – bulguro. Labiausiai sau tinkančią jo versiją čia galės rasti ir sveikuoliai, ir ekologijos entuziastai.

Bulguras – neatsiejamas turkiškų patiekalų ingredientas

U.Boyra pasakoja, jog be bulguro retai apsieinama gaminant pietus ar vakarienę. Jis pažymi, jog Turkijoje, kai susiburia visa šeima, svarbiausias vietas ant stalo užima köfte (red. patiekalas, ruošiamas iš maltos ėrienos ir patiekiamas su lavašu ar pita), bulguras, avienos gaminiai. „Tradiciškai, kiekvieni pietūs turkų namuose prasideda sriuba, o pagrindinis patiekalas įprastai būna pagamintas iš mėsos, gausiai aplietas padažu, patiekiamas su garnyru, dažniausiai – bulguru ar ryžiais. Kartais mėsos patiekalus keičia avinžirnių ar pupelių gaminiai. Pietūs visuomet užbaigiami desertu, kava ar arbata“, – teigia U.Boyra. Anot jo, bulguras užima ypatingą vietą turkų virtuvėje ir kasdieniame maisto racione. Tai – pagrindinis garnyras, patiekiamas prie daugelio mėsos patiekalų. „Bulguras pasižymi viskuo, kas prieš daugelį metų, o ir dabar, yra labai svarbu, kalbant apie maistą. Jis yra itin maistingas, teikiantis energijos, sąlyginai pigus ir galimas ilgą laiką vartoti ar sandėliuoti. Būtent dėl šių priežasčių kombinacijos anuomet bulguras imtas vartoti itin plačiai. Taip jau nutiko, jog jis iki šiol neužleido savo pozicijų“, – pasakoja pašnekovas.

„Meze“ avinžirnių ir bulguro plovas su mėtomis

Ingredientai:

1½ puodelio bulguro kruopų;

400 g. avinžirnių;

2½ v.š. paprikų pastos;

2¼ puodeliai vištienos sultinio;

1 svogūnas;

Prieskoniai;

Alyvuogių aliejus;

Mėta.

 

Komentarai: