Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Ogmios mieste duris atvėrė „Kadaginė“: ko čia derėtų ieškoti mėsos mylėtojams?

2020-01-21 , Maistas


Vos prieš mėnesį Ogmios mieste duris atvėrusi rūkytų mėsos gaminių parduotuvė „Kadaginė“

Birutės ir Valero Tamošiūnų kūrinys, kuriam šie jau ne pirmus metus paskiria didžiąją dalį savo gyvenimo. Ypatingu kadagio dūmu pagardinami gaminiai, puoselėjamos senosios tradicijos ir pirkėjai, besidžiaugiantys, kad pagaliau atrado vaikystės skonį – visa tai parduotuvę lydi, kad ir kur ši atvertų savo duris.
Apie „Kadaginės“ atsiradimo istoriją, senuosius močiučių receptus ir gyvenimą vadovaujantis posakiu „Genialu tai, kas paprasta“, kalbamės su Birutės ir Valero dukra Aušra Matekone.


Verslą kurti paskatino pažįstamo, natūralaus skonio paieškos

„Mano mama Birutė visą gyvenimą, dar savo vaikystės namuose, gamindavo skilandžius, kimšdavo dešras, rūkydavo lašinius. Rūkyta mėsa buvo laikoma šventėms, nebuvo kasdienis maistas. Skilandžius gamindavo jau atvėsus orams, dažniausiai žiemą, prieš Kalėdas. Juos ilgai laikydavo ant aukšto, palėpėje, kur jie kabėdavo, džiūdavo ir bręsdavo iki pat rugiapjūtės“, – pasakojimą pradeda Aušra. „Persikėlus gyventi į Vilnių, rūkytos dešros kabėdavo ir naujuose namuose. Sukabintos ant skersinio visą laiką kutendavo nosį savo skleidžiamu aromatu. Laikui bėgant, kai nebeliko kam gaminti kaime, o pažįstamo nuo vaikystės dienų skonio gaminių neradome, kur nusipirkti, pabandėme gaminti patys. Na, mums pavyko“, – džiaugiasi pašnekovė. Pasak jos, atkūrus norimą skonį beliko pasiskirstyti pareigomis ir pasitikrinti, ar aplinkiniams taip pat trūko natūralaus, kaimiško skonio mėsos gaminių.
„Tėtis Valeras ėmė prekiauti mūsų gamybos rūkytomis dešromis, lašiniais, kumpiais ir tai labai gerai sekėsi. Tad jo energija, entuziazmas ir tikėjimas tuo, ką darai, bei mamos žinios ir patirtis leido pradėti savo verslą. O pavadinimas „Kadaginė“ gimė visiškai natūraliai. Juk rūkydami gaminius dedame kadagio šakelę, idant išgautume ypatingą kadagio dūmo skonį“, – teigia Aušra.


Genialu tai, kas paprasta

Paklausta, kuo „Kadaginės“ gaminiai išsiskiria konkurentų tarpe, pašnekovė tikina, jog pirmiausiai tuo, jog Birutė ir Valeras gamina tik tai, kas patinka jiems patiems. „Norime, kad žmonės vieną kartą paragavę mūsų su meile gaminto maisto, ne tik grįžtų, bet dar ir kaimyną atsivestų apsipirkti. Gaminame pagal senuosius močiučių receptus, naudojame paprastus prieskonius ir druską. Stengiamės, kad niekas neužgožtų mėsos skonio ir visuomet vadovaujamės posakiu „Genialu tai, kas paprasta“, – tikina Aušra. Anot jos, visais laikais žmonėms rūpėjo, kas pasiekia jų skrandį, būtent todėl „Kadaginės“ produkcija gaminama itin mažais kiekiais, su meile, stengiantis perteikti tik gerą energiją.„Naudojama yra tik šviežia žaliava. Gamyba vyksta kontroliuojant kiekvieno gaminio procesą. Įdedame daug darbo ir meilės, todėl džiaugiamės, kai mūsų gaminiai sulaukia pirkėjų įvertinimo. Didžiausias pagyrimas mums, kai pirkėjai paragavę sako, kad pagaliau atrado savo vaikystės maisto skonį“, – džiaugiasi moteris.

Kas labiausiai patinka skirtingų regionų žmonėms?

Pasak Aušros, nors stengiamasi pasiūlyti įvairiems regionams būdingų gaminių, didžioji dalis „Kadaginės“ produkcijos atitinka aukštaičių tradicijas. Pašnekovė atskleidžia, jog dzūkai vertina sūdytus, vytintus gaminius, o štai suvalkiečiams labiausiai patinka „Kadaginės“ rūkyti lašiniai su nugarine. „Gaminius mes rūkome tradiciniu būdu – šaltu dūmu, kad mėsa neprarastų sulčių, paviršius nesukietėtų ir neapkeptų. Mėsos gabalus, dešras ar lašinių paltis sukabiname rūkykloje, kad vienas su kitu nesiliestų, rūkymo trukmė priklauso nuo gabalų dydžio. Sukabintus gaminius laikas nuo laiko keičiame vietomis, kad išrūktų tolygiai. Išrūkytus gaminius sukabiname šaltoje, gerai vėdinamoje patalpoje“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, jog ne mažiau dėmesio skiriama ir lašinių gamybai. Šie yra sūdomi itin ilgai, ne mažiau nei 3 savaites, kas kelias dienas juos apverčiant. Toks ilgas sūdymo procesas žinomas nuo seno ir visuomet pasiteisina, nes lašiniai tampa balti, gražūs, malonūs valgyti ir lengvai sukramtomi.


Produkcijos įvairovė: nuo lašinių iki šviežių dešrelių

„Kadaginės“ šeimininkų dukra tikina, jog bene didžiausias jų pasididžiavimas – šaltai rūkyta nugarinė su čiobreliu, kurią tiesiog dievina visi vaikai, ir „Babos“ dešra – paprasta, bet neprasta, tikra kaimiška dešra, kurios receptas šeimoje keliauja iš kartos į kartą. „Be rūkytų mėsos gaminių dar džiaugiamės ir virtais, rūkytais. Ausys, liežuviai, įdarytos sprandine karkos, vištienos kepenėlių paštetas, vištienos vyniotiniai, ausų-liežuvių slėgtainis. Tai – gaminiai, kuriais tikrai didžiuojamės, ir kuriuos jau spėjo pamėgti mūsų pirkėjai. Juokaujame, kad kartą paragavę mūsų gaminamo vištienos kepenėlių pašteto, žmonės įgyja priklausomybę ir nebegali jam atsispirti“, – pasakoja Aušra ir priduria, kad „Kadaginė“ gelbsti ir vaikus auginančias šeimas bei mamas, nežinančias ką pagaminti pietums. „Mūsų šviežios dešrelės – tikra laimė. Gaminamos be nitritinės druskos, tik iš šviežios kiaulienos, naudojant itin mažai prieskonių. Anūkų mėgstamos nuo mažų dienų, nes pakanka verdančiame vandenyje palaikyti vos 20 minučių. O vasarą jos nepamainomos iškylose, nes ypatingai gardžios keptos ant laužo“, – teigia moteris.
 

Komentarai: