Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

„Senoji kibininė“ – vieta, sauganti tradicijas ir paveldą

2019-07-20 , Maistas


Išvydus kibinus, daugeliui prieš akis vis dar iškyla Trakų vaizdas – juk būtent iš čia tradicinis karaimų patiekalas pradėjo savo kelią į lietuvių širdis. Tačiau išalkusiems kibinų jau senokai nebereikia vykti į ežerų sostinę – jų galima gauti ir čia pat, greta savo namų. Apie tai, kaip pavyksta išsaugoti neblėstančią lietuvių meilę šiam patiekalui ir puoselėti ilgaamžes tradicijas, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusio restorano „Senoji kibininė“ savininke Zinaida Juškiene.

 

Pavadinimą kavinei suteikė patys lankytojai

Žvelgiant į dabartinius „Senosios kibininės“ savininkus ir žinant, jog ši kavinė skaičiuoja jau šeštą dešimtmetį, dažnas jaučiasi paklydęs laike. Tačiau tiesa ta, kad šiandien kavinėje šeimininkaujantys Zinaida Juškienė su vyru ją įsigijo prieš beveik penkiolika metų, o nuo tada „Senoji kibininė“ ir pradėjo savo aukso amžių bei kelionę po visą Lietuvą. Šiandien šį vardą galima sutikti jau ne tik Trakuose – restoranų tinklas skaičiuoja 5 restoranus, 22 pardavimų vietas ir sparčiai augantį ištikimų klientų ratą.

Pasak Z. Juškienės, nuo 1969 metų Trakuose, Karaimų g., veikiančiai kibininei pavadinimą davė patys lankytojai, tad net mąstyti, kaip pervadinti naujai įsigytą verslą, neteko. „Visi vietiniai sakydavo, kad eina į tą seniausią kibininę su žaliomis langinėmis, nors aplink jau buvo nemažai kitų kavinių, kepančių šiuos gaminius. Žmonės žinojo būtent tą vietą ir jos tradicinius kibinus bei tokius patiekalus kaip Senolių troškinys“, – prisiminimais dalinasi pašnekovė.

Jos teigimu, ilgų svarstymų, kokia linkme keliauti verslui bei kaip adaptuoti valgiaraštį – nebuvo. Laimėjo tradicijos ir ilgaamžis paveldas. „Nusprendėme tęsti senąsias tradicijas ir palaipsniui įnešti naujovių. Palikome visus patiekalus, kurie buvo tuomečiame meniu – sviestinės tešlos kibinus su kiauliena, Senolių troškinį, natūralų vištienos sultinį, kmynų gėrimą, juodosios duonos desertą „Laumės plaktinis“ ir kitus, o vėliau siūlomą patiekalų asortimentą paįvairinome, tad ilgainiui jis tapo toks, kokį matote dabar“, – teigia Z. Juškienė ir priduria, jog būtent tuomet kartu dirbti pasikvietė Daivą Žemaitienę, šiandien vadovaujančią visam „Senosios kibininės“ restoranų tinklui.

 

23 kibinų rūšys ir tradiciniai patiekalai

Restoranų tinklo savininkės teigimu, stipriai praplėstas meniu šiandien atliepia net įnoringiausių žmonių poreikius ir norus, o naujovės itin džiugina ir ją pačią. „Nestovėjome vietoje, stengėmės nuolat tobulėti ir dėl to šiuo metu turime ir klientams pasiūlyti galime net 23 skirtingas kibinų rūšis. Tikiu, kad ilgainiui jų bus dar daugiau, nes žmonių skoniai ir įpročiai keičiasi, o tai priverčia mus judėti pirmyn ir kurti naujus patiekalus.“, – teigia Z. Juškienė ir priduria, jog didžiuojasi savo darbo vaisiais – restoranais, kuriuose patiekiamas ne tik platus lietuviškų patiekalų asortimentas, bet ir unikalūs, tradiciniai totorių ir karaimų patiekalai. Pašnekovė suskumba pabrėžti, jog kartais, siekiant atkurti orginalius receptus ir jų gamybos technikas, tenka pavargti ir pažymi, jog viena sunkiausių užduočių buvo išmokti pagaminti totorišką pyragą „Šimtalapį“.

„Šimtalapis“ – ne vienintelis „Senojoje kibinėje“ gaminamas gardėsis. Šeimininkė itin didžiuojasi ir „Nykštuko“ pyragu. „Vienas iš paskutiniųjų unikalių mūsų gaminių yra rankų darbo „Nykštuko“ pyragas, pasižymintis ne tik ypatingu grožiu, bet ir nepamirštamu skoniu. Šį pyragą gaminame su įvairiais įdarais – nuo uogų iki mėsos ar žuvies“, – teigia pašnekovė ir priduria, jog jos šeimos ir draugų tarpe labiausiai mėgstamas yra pyragas su vyšniomis, na o jei tenka rinktis nesaldų, laimi vištienos ir lašišos įdarai.

 

Lankytojai domisi patiekalų istorija

Mažai kas žino, jog „Senojoje kibininėje“ galima ne tik pavalgyti, bet ir išmokti tokius pat patiekalus pasigaminti namuose, savomis rankomis. Z. Juškienės teigimu, edukacijų poreikis atsirado pastebėjus padidėjusį žmonių susidomėjimą ir norą ne tik paragauti, bet ir prisiliesti prie gamybos proceso. „Paskutiniaisiais metais pajutome, kad žmonės ateina ne tik pavalgyti, bet ir pasiklausinėti apie mūsų patiekalų istoriją, jų gimimą. Taip atsirado edukacinės kibinų sukimo pamokėlės vaikams ir suaugusiems, kurių metu dalyviams siūloma išgirsti istorijas apie karaimų tradicijas, išmokti, kaip reikia paruošti kibinams skirtą tešlą, kokie įdarai tinkamiausi.“, – teigia pašnekovė.

Ne mažiau svarbi dalis yra ir „Senosios kibininės“ rengiamos degustacijos – norintys tai išbandyti gali rinktis tarp karaimų, totorių ir lietuvių patiekalų bei „Šimtalapio“ gamybos proceso stebėjimo ir degustacijos.

Senoji kibininė kviečia atrasti sau tinkamą skonį ir iš plataus asortimento išsirinkti mylimiausią kibinų rūšį.

 

 

Komentarai:

#ogmiosmiestas