EN RU
Meniu
GRĮŽTI Į TINKLARAŠTĮ

Vilna – kokios jos rūšys ir kurią pasirinkti?

2019-07-18 , Stilius


Vilna – nepakeičiamas šilumos ir jaukumo šaltinis. Šis, iš įvairių gyvūnų kailio pagamintas pluoštas, įeina į daugelio audinių sudėtį, o vėliau iš jo siuvami ar mezgami drabužiai, pledai ir net patalynė. Ogmios mieste įsikūrusios ir natūralios vilnos produktus gaminančios įmonės „Flokati“ nuomone, vilna – ne tik maloni, tačiau neabejotinai naudinga ir sveikatai. Jos poveikis panašus į akupunktūrą ir malšina stresą, o visame pasaulyje pripažįstama, kad natūrali vilna pasižymi skausmą slopinančiomis, uždegimą mažinančiomis ir organizmą stiprinančiomis savybėmis. Tačiau kokios rūšies vilną dažniausiai sutinkame ir kokią ją verta pasirinkti?

Nors visos vilnos rūšys pasižymi tomis pačiomis esminėmis savybėmis – palaiko kūno temperatūrą, gerai ventiliuojasi, mažina prakaitavimą, tačiau palietę iš skirtingų gyvūnų kailio pagamintą vilną pajusime aiškų skirtumą. Viena iš jų bus glotni, kita – šiurkštoka ir kandanti, o trečia – sunkesnė už abi pirmąsias. Taip pat, skirtumas akivaizdus ir kainose. Šiandien supažindinsime jus su penkiomis pagrindinėmis vilnos rūšimis –   avies, merino avių, kašmyro, alpakos ir moheros vilna. 

 

Avies vilna

Tradicinė, populiariausia ir dažniausiai sutinkama vilnos rūšis, daugeliui primenanti šaltomis žiemomis vaikystėje dėvėtus kandančius megztinius ar šalikus. Visgi, nepaisant to, jog mažai elastingi avies vilnos plaukeliai primena žvynelius ir braižo mūsų odą, iš jos pagaminti drabužiai išlieka labiausiai dėvimi šaltuoju sezonu, nes puikiai sulaiko šilumą. Ši vilnos rūšis nėra brangi, tačiau reikalauja atidžios priežiūros. Kitu atveju ima veltis, o netinkamai skalbiant – susitraukia. 

 

Merino vilna

Gaunama iš merino avių Australijoje bei Naujojoje Zelandijoje, ši vilnos rūšis pasižymi itin aukšta kokybe ir švelnumu. Dėl plonesnio ir lankstesnio plauko merino vilna yra malonesnė odai ir nesukelia niežulio, o taip pat prisitaiko prie oro sąlygų – esant šalčiui, ji palaiko optimalią žmogaus kūno temperatūrą ir atvirkščiai. Kadangi yra apie 7 kartus plonesnė už kitas vilnos rūšis, daugiausiai naudojama apatinių drabužių gamyboje. Naudojant gaminius iš šios vilnos, jaučiama ypatinga šiluma, kuri mažina skausmą, atpalaiduoja raumenis ir sąnarius.

 

Kašmyro vilna

Viena prabangiausių vilnos rūšių, gaunama iš kašmyro ožkų, auginamų šiaurės Indijoje, Himalajuose, šukavimo būdu. Cilindro formos kašmyro vilnos siūlas pasižymi švelnumu bei žvilgesiu, tačiau yra pakankamai stiprus, tad dažnai maišomas su kitomis vilnos rūšimis. Tiesa, kašmyras – viena brangiausių vilnų, kadangi gaunamas itin mažais kiekiais, vos po 200 gramų iš kurių gamybai tinkamo pluošto tėra vos pusė. 

 

Alpakos vilna

Prabanga nei kiek nenusileidžianti kašmyrui ir gaunama iš Peru gyvenančių, į lamas panašių, alpakų, ši vilnos rūšis yra žymiai šiltesnė ir švelnesnė negu avies vilna, o dėl ypatingo švelnumo dažnai prilyginama šilkui. Svarbu pažymėti, jog dėl vilnai būdingų riebalų (lanolino) nebuvimo, Taip pat ji neturi vilnai būdingų riebalų, dar kitaip vadinamo lanolino, alpakos vilna nesukelia alerginių reakcijų, todėl rekomenduojama į alergiją linkusiems žmonėms.

 

Moheros vilna

Iš angoros ožkos, gyvenančios Pietų Europoje, Pietų Afrikoje ir Australijooje, gaunama vilnos rūšis pasižymi švelnumu, minkštumu ir tvirtumu. Ji stipri ir patvari, bei turinti švelnų blizgesį. Moheros vilna puikiai reguliuoja kūno temperatūrą – išgarina drėgmę ir neleidžia perkaisti. Dažniausiai mohera maišoma su kitais audiniais, kadangi suteikia šiltumo, minkštumo. 
 

Komentarai: